elismerés

2019.06.24. 13:11

Három járási mentőcsoport kapta meg újabb öt évre a nemzeti minősítést

A fegyveres összeütközés alkalmával végrehajtandó feladatok begyakorlását, valamint nemzeti újraminősítő gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatvan-Nagygombos településen június 22-én, a Heves Megyei Védelmi Bizottság megbízásából.

Heol

A mentőcsoportok tagjai az értesítést és riasztást követően szombaton reggel nyolc órakor gyülekeztek a volt honvédségi laktanya területén. Megépítették bázisukat, majd ezt követően három kárterületen, különböző feltételezett veszélyhelyzetben kellett bizonyítaniuk felkészültségüket – számol be a megyei katasztrófavédelem.

A gyakorlat megnyitóján dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke kiemelte az önkéntesség szükségességét, valamint megköszönte az eddigi sikeres helytállást. A megyei igazgatóság részéről Plachi Péter tű. ezredes, igazgatóhelyettes köszöntötte a mentőszervezetek tagjait, felvázolva a honvédelmi felkészítés és újraminősítés fontosságát, amit egy japán közmondással emelt ki: „Aki sokat izzad békében, keveset vérzik háborúban.”

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy lehetséges fegyveres összeütközés alkalmával végzendő lakosságvédelmi feladatokat, valamint a település fölött kialakult szupercella következményeinek felszámolását kellett végrehajtani. A feltételezés szerint az orkánerejű szél, a két centimétert meghaladó jégverés, a sűrű villámlás, valamint a nagy mennyiségű csapadék több lakóingatlant is megrongált, fák dőltek ki, villám okozta tüzek keletkeztek.

A mentőcsoportok feladata a kárterület átvizsgálása, valamint rom- és területkutatás volt. Speciális mentést is végre kellett hajtaniuk a csapatoknak, ennek során elzárt helyiségből hoztak ki bent rekedt embereket faláttörés alkalmazásával. A lehetséges sérülteket pedig az elsősegélynyújtó helyre kellett szállítani, ahol szakszerű ellátásban részesültek.

A kárhelyszínek bonyolultságát jellemezte, hogy a beavatkozóknak a sérülteket több esetben a tetőkről, illetve a pincékből kellett kimenteni, de ezeken kívül sűrűn benőtt, erdős területeket is fel kellett deríteni.

A gyakorlaton a Gyöngy, a Zagyva, valamint a Hanyi Járási Mentőcsoportok több mint hatvan önkéntese vett részt, mindannyian aktívan kivették részüket a minősítési gyakorlat mozzanataiból, így eleget téve a számukra előírt szakmai követelményeknek városi kutató és mentő, valamint alapvető vízkár elhárítási tevékenység szakterületeken.

A gyakorlat délután ért véget, melynek záró mozzanataként előbb Szalatnai Gábor, a Hatvani Járási Hivatal vezetője fejezte ki elismerését az önkénteseknek, majd Koós Zoltán tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő, a minősítő bizottság elnöke értékelte a mentőcsapatokat és átadta részükre a Nemzeti Minősítő Oklevelet. Ez alapján a mentőcsoportok hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben bevethetőek és alkalmazhatóak lesznek a következő öt évben is, így segítve a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában