tárgyalás

2019.07.04. 20:00

Még mindig nincs ítélet a volt egri futballvezető ügyében

A járásbíróság csütörtökön folytatta a költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügy tárgyalását.

HEOL

Az Egri Járásbíróság csütörtökön további tanúk kihallgatásával folytatta a költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügy tárgyalását. A bíróság az ügyben ítéletet még nem tudott hozni, mert a tárgyaláson további bizonyítás lefolytatása, a revizor megkeresése vált szükségessé, ezért a bíróság a tárgyalást elnapolta. A bíróság a tárgyalást 2019 szeptemberében folytatják – tájékoztatta portálunkat az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy az ügyészség K. Z. P. vádlottat hűtlen kezelés bűntettének kísérletével, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, költségvetési csalás bűntettével, sikkasztás bűntettével, számvitel rendjének megsértése bűntettével és két rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A vádirati tényállás szerint a vádlott az Egri Futball Club Kft. tagja, egyben ügyvezetője, önálló képviseletre jogosult képviselője volt 2011. július 15-től 2013. február 6-ig. A kft. főtevékenysége szerint egyéb sporttevékenységet folytatott.

A vád szerint a vádlott az Egri Futball Club Kft. képviseletében eljárva 2011-ben és 2012-ben részben rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el az alábbi bűncselekményeket:

2012. március elsején az Egri Futball Club Kft. tervezési vállalkozói szerződést kötött az önkormányzati tulajdonban álló egri stadion villanyvilágításának tervezésére, a szerződést az Egri Futball Club Kft. képviseletében a vádlott írta alá. 2012. július 3-án az Egri Futball Club Kft. az egri futball stadion energiaellátásának tervezésére újabb szerződést kötött. A szerződésekben vállaltak teljesítése ellenére az Egri Futball Club Kft. a vállalkozói díjat nem fizette ki, ezért a társaságot 2014-ben felszámolták. A pálya villanyvilágításának tervezéséért megállapított díj indokolatlanul magas. Azzal, hogy a vádlott a kivitelezés összegének általánosan elfogadott 2-3%-ánál (a piaci viszonyok alapján mintegy 4-5 millió forintnál) jóval nagyobb vállalási díjú tervezési szerződést kötött, mintegy 80 millió forint vagyoni hátrány érte volna az Egri Futball Club Kft-t, azonban a komoly likviditási gondokkal küzdő társaság a megjelölt összeget nem tudta kifizetni.

A vádlott az Egri Futball Club Kft. képviseletében a 2012/2013-as évad tekintetében 2012 tavaszán benyújtotta a társaság sportfejlesztési programját a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. A pályázatban szereplő beruházási elemeket a szövetség nem tartotta megalapozottnak. Időközben az Egri Futball Club Kft. csapata feljutott az NB I-be, ahol a hazai mérkőzések megrendezésének egyik feltétele a villanyvilágítás volt, mellyel az egri pálya nem rendelkezett, és ennek megvalósítását az eredeti program sem tartalmazta, ezért a kft. módosította a sportfejlesztési programját, melynek részét képezte az egri városi stadion világításának kiépítése is. A vádlott az MLSZ-hez a világítás-kivitelezési munkák anyagi fedezetéről szóló valótlan tartalmú iratot csatolt. Az okiratban megjelölt társaságok valójában a kivitelezéshez nem kívántak hozzájárulni, a megjelölt összeggel nem is rendelkeztek. Az MLSZ a benyújtott sportfejlesztési programot 2012. szeptember 7-én jóváhagyta.

2012 decemberében a kiállított támogatási igazolás alapján 49.500.000,- forint TAO támogatást utaltak az Egri Futball Club Kft. számlájára. A villanyvilágítás kivitelezése kapcsán a vádlott, mint az Egri Futball Club Kft. képviselője a 49.500.000,- forint TAO támogatásból mindössze 10 millió forintot fordított az MLSZ által jóváhagyott célra, a további 39.500.000,- forintot a céltól eltérően használta fel, abból korábbi tartozásokat egyenlített ki, illetve annak egy részét a társaság felélte. Az okozott vagyoni hátrány megtérült.

2012 novemberében a vádlott, mint magánszemély 30.000.000,- forint kölcsönt kért és kapott egy Magyarországon tartózkodó angol üzletembertől egy havi futamidőre. Ezt az összeget a vádlott, mint tagi kölcsönt a saját számlájáról átutalta az Egri Futball Club Kft. bankszámlájára, majd ezt követően azt lekötötte. A kölcsönt a vádlott 2012 decemberében a fentiek szerint célhoz kötötten nyújtott TAO támogatásból fizette vissza. A vádlott 2013 januárjában ismét megkereste az angol üzletembert, és azzal a később valótlannak bizonyult ígérettel, mely szerint a klub a későbbiekben az MLSZ-től mintegy 90 millió forintot fog kapni, ezen kívül lesznek közvetítői pénzek, központi pénzforrások, szponzorok is, mellyel a klub „egyenesbe jön”, rábírta az angol üzletember sértettet arra, hogy 40 millió forint ellenében vegye meg a társaság 75% üzletrészét, illetve nyújtson tagi kölcsönt. A vádlott a sértettet nem tájékoztatta arról, hogy a társaságnak több millió forintos tartozásai vannak, valamint a társaság fizetésképtelenségéről sem. A sértett 2013. február 6-án a vádlott a kizárólagos tulajdonában álló kft-ből a 75%-os üzletrészt 22 millió forintos vételáron megvásárolta a vádlottól, egyidejűleg 18 millió forint tagi kölcsönt nyújtott a cégnek úgy, hogy a társaság valójában értékkel nem rendelkezett, a tagi kölcsön visszafizetésére reális esély nem volt. Valójában a vételár és a tagi kölcsön 40 millió forintos együttes összege nem a világítás-kivitelezés önerejéhez, hanem a korábban más célra felhasznált TAO támogatás átutalásához volt szükséges. Amennyiben az angol üzletember sértett tisztában lett volna azzal, hogy az általa különböző jogcímeken rendelkezésre bocsátott 40 millió forint valójában nem a világítás kivitelezésének önerejéhez szükséges, és ismerte volna a társaság valós gazdasági, pénzügyi helyzetét és a ténylegesen fennálló tartozásokat, az üzletrész ellenértékét és a tagi kölcsönt nem fordította volna a kft-re.

K. Z. P. 2012-ben és 2013-ban nem valós gazdasági tevékenységről szóló számlákat fogadott be a társaság könyvelésébe. Ezen valótlan tartalmú számlák ellenértékét, mindösszesen 39.425.200,- forintot a pénztárból felvette és azt ismeretlen célra fordította, valamint az adóhatóságot megtévesztve, a valótlan tartalmú számlák felhasználásával áfa adónemben mindösszesen 7.898.570,- forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

2012-ben további valótlan tartalmú számlákat állított be a társaság könyvelésébe. Az ezen valótlan tartalmú számlákon megjelölt devizát (eurót), mindösszesen 65.481.811,- forintot a pénztárból felvette és azt ismeretlen célra használta fel. Összesen 104.907.011,- forintot ismeretlen célra fordított.

Mint a sajtóközleményben írják, a fenti nagy értékű számlák le nem könyvelésével, valamint a nem valós gazdasági eseményekről szóló számlák könyvviteli nyilvántartásokban történt lekönyvelésével a kft. 2012-es eredménykimutatásában szereplő költségek nem a valós értéket mutatták, a realizált árbevételekkel szemben kimutatott költség és ráfordítás adatok nagyobbak voltak, mint a valós értékek. Az Egri Futball Club Kft. éves beszámolója nem a cég valós vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét mutatta, és a villanyvilágítás tervezésével kapcsolatos számlák nem kerültek lekönyvelésre, így sérült a számviteli törvényben meghatározott bizonylati elv és fegyelem, miszerint a gazdasági eseményekről kiállított számlákat könyvelni kell a nyilvántartásban. K. Z. P. a 2012-ben kiállított valótlan tartalmú számla lekönyvelésével, valamint a tervezési szerződésnek a könyvelésből történt „kihagyásával” a 20%-ot meghaladó mértékű, vagyis a megbízható és valós képet lényegesen befolyásoló hibát idézett elő. A társaságnak ebben az időszakban nem volt hiteles a könyvelése, a bizonylatok, könyvelési nyilvántartások, leltárak könyvvezetése hiányos volt, ezek a hibák a megbízható és valós képet lényegesen befolyásoló hibának tekinthetők.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában