Szigorítás

2021.07.30. 11:30

Túl sok volt a jogsi nélküli sofőr Heves megyében, keményen büntetik őket

Május óta az engedély nélküli vezetés szabálysértése elzárással is büntethető, míg a korábban csak szabálysértésnek minősülő, eltiltás hatálya alatti járművezetés bűncselekménnyé minősült.

Szabó István

A jogosítványunkra ma már jobban kell vigyáznunk

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A jelentős szigorítás jogpolitikai indokát a jogalkotó a törvény indokolásában úgy fogalmazta meg, hogy az a személy, aki megfelelő képzettség hiányában vesz részt a forgalomban, rendkívüli veszélynek teszi ki mind magát, mind a környezetében lévőket. Hasonlóképpen nem tolerálható, hogy olyanok is részt vegyenek a forgalomban, akik ugyan a szükséges előképzettséggel rendelkeznek, de a személyiségükben rejlő okok miatt a hatóság vezetési engedélyüket visszavonta.

A törvény hatályba lépése óta eltelt rövid időben megyénkben már három olyan ügy került bírósági szakaszba, ahol a bevont jogosítvány ellenére autót vezettek, tájékoztatta lapunkat dr. Konkoly-Thege László, a Heves Megyei Főügyészség szóvivője.

Súlyos évek járhatnak a felelőtlenségért

Dr. Konkoly-Thege László arról is tájékoztatott, hogy az eltiltás hatálya alatti járművezetés bűncselekménynek két alakzata van. Az egyik, ha az elkövető a szabálysértési hatóság által kiszabott eltiltás hatálya alatt vezet járművet. Ilyen esetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a cselekmény. Minősített eset, ha valaki büntetőeljárásban kiszabott eltiltás hatálya alatt ül a volán mögé, ekkor három évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétel. Ha a bíróság által megállapított korábbi járművezetéstől való eltiltás ittas vezetéssel párosul, halmazati büntetésként akár négy és fél év szabadságvesztés is kiszabható. A járművezetéstől való eltiltás ilyenkor már hosszú években mérhető, de adott esetben akár örökre szóló is lehet.

– Heves megye öt, a Büntető Törvénykönyvben meghatározott hatáskörrel és illetékességgel rendelkező járási ügyészségén ez év május 15. óta az eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt két esetben emeltek vádat a Gyöngyösi, illetve a Hatvani Járási Ügyészségen. A harmadik esetben az Egri Járási Ügyészség szerdán állított bíróság elé egy elkövetőt ezen bűntett miatt. A három ügy közül kettőben a visszaesőnek minősülő terheltekkel szemben az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést és határozott idejű járművezetéstől eltiltást indítványozott. A harmadik esetben az ügyészség szóban, a tárgyaláson tett indítványt a büntetésre.

Az eddigi gyakorlat szerint a bűncselekmény elkövetői súlyosabb joghátrányokra számíthatnak, mint korábban, amikor a cselekmény még szabálysértésnek minősült.

Annak megállapítására, hogy a szigorítás milyen visszatartó erővel bír, figyelembe kell venni, hogy az eltelt bő két hónap alatt a reprezentáns ügyek száma még kevés. A rendőrség által elrendelt, még folyamatban lévő nyomozásokkal együtt az elkövetők száma nyilván nagyobb – fogalmazott dr. Konkoly-Thege László.

A jogosítványunkra ma már jobban kell vigyáznunk
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A bevont jogosítvány visszaszerzésére a Heves Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség vizsgaközpontja által szervezett utánképzés elvégzésével van lehetőség. A vezetői engedélyét azonban addig senki sem kapja vissza, amíg az eltiltása le nem járt.

Az utánképzés első része a feltárás, amely három szakaszból áll, egy KRESZ-tesztből, egy vezetési próbából és egy pszichológussal való beszélgetésből.

Mindezt a vizsgaközpont feltáró csoportja végzi. Ennek a foglalkozásnak az eredményétől függően az utánképzésre kötelezett számára azt a programot jelölik ki, amely a feltárt hiányosságok megszüntetésére a legmegfelelőbb. Aki valamelyik foglalkozáson nem vesz részt, vagy azon járművezetésre alkalmatlan állapotban jelenik meg, annak a vizsgaközpont nem igazolja az előírt tanfolyam elvégzését. Fontos tudni, hogy ha a büntetés már le is járt, de utánképzést írt elő, ennek kötelezettsége nem évül el.

Nem kell részt vennie utánképzésen annak a járművezetőnek, akinek az eltiltása csak bizonyos járműkategóriára vagy járműfajtára terjed ki, de az a vezetői engedélyének visszavonásával nem járt együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában