tűzeset

2021.10.15. 11:44

Idén már hárman haltak meg lakástűzben Heves megyében

A Heves megyei katasztrófavédelem összesítése szerint az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az első negyedévben, viszont 10 százalékkal több, mint a második negyedévben.

Mellik Alexandra

Forrás: HMKI

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

Nagy Csaba katasztrófavédelmi szóvivő arról tájékoztatta a Heolt, hogy az év első kilenc hónapjában összesen 231 otthonban csaptak fel a lángok szűkebb hazánkban. Csaknem 4 ezer négyzetméternyi otthon égett le, ez a terület egy fél focipályánál nagyobb. Mint azt a szakembertől megtudtuk: idén már 3 ember vesztette életét lakástűzben, az elmúlt negyedévben szerencsére nem történt tragikus kimenetelű lakástűz. A tűzoltók 47 embert mentettek meg és 13 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket a káresetek során.

 

– A füstérzékelők hasznosságát jól mutatja, hogy ahol volt ilyen berendezés, nemhogy tragédia, de még sérülés sem történt és a tűz is sokkal kisebb volt – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba. – Az érzékelő a tűz keletkezésekor már a füst megjelenését is jelzi, ekkor még van idő cselekedni! A kisebb kezdeti tüzet hamarabb lehet eloltani és hamarabb lehet értesíteni a tűzoltókat, akik a gyorsabb kiérkezéssel több értéket tudnak megmenteni.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 11 lakástűz után indítottak tűzvizsgálatot a szakemberek. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz. Harminchat lakástűz a kéményben keletkezett, ami a szóvivő szerint azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

 

– Idén szeptember végéig összesen 26 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Négy esetben összesen nyolc ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést, Heves megyében az idei évben senki nem vesztette életét a mérgező gáz miatt.

Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid.

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet. Biztosítson mindenki elegendő friss levegőt a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében és helyezzen el ezektől másfél méterre, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt, mellyel gondoskodik a szerettei és saját maga életének védelméről – emelte ki Nagy Csaba.

Sajnos az október eleje sem múlt el lakástűz nélkül. Hétfőn Andornaktályán gyulladt ki egy melléképület. Az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a lángok már átterjedtek a szomszédos főépületre is. Tizenöt tűzoltó vett részt az oltási munkálatokban, akik négy vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését. A tűzben a melléképület és a benne tárolt berendezési tárgyak, eszközök teljesen megsemmisültek, a lángok a lakóépület tetőszerkezetét és padlásterét is érintették, de az lakható maradt. A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott az ingatlanban.

Hétfőn Andornaktályán gyulladt ki egy melléképület Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy. / HMKI

Kedden szintén lakástűzhöz kellett riasztani a Heves megyei tűzoltókat. Mint arról a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatott: berendezési tárgyak égtek egy négyemeletes társasház egyik földszinti lakásában Egerben, a Deák Ferenc utcában, a keddre virradó hajnalban. A tűzesethez a város hivatásos tűzoltói vonultak, akik egy vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzoltás idejére huszonkét ember hagyta el az épületet, ők később visszaérhettek otthonaikba. Az egységek átvizsgálták és átszellőztették a füsttel telítődött ingatlant, a mentők egy embert kivizsgálásra kórházba szállítottak.

A szakember az egyik legjelentősebb, idei káresetként a januári, a gyöngyösi Verseny utca 8. szám alatti háromemeletes társasházban történt gázrobbanást emelte ki. A huszonnégy lakásos épületben egy második emeleti lakás a robbanástól kigyulladt és teljes terjedelmében égett. A harminc tűzoltó nyolc járművel, három vízsugárral, több oldalról végezte az oltást, miközben folyt az épület lakóinak kimentése is. Az otthonát 42 lakónak kellett elhagynia, közülük 24 ember a robbanás után ki tudott menekülni, a többieket csak létrás jármű segítségével lehetett biztonságba helyezni.

Egy személy vesztette életét, ő élt a felrobbant lakásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában