munkahelyi baleset

2021.10.13. 08:54

Ingatlan felújítása során sérült meg súlyosan egy mezőszemerei férfi

Súlyos munkahelyi baleset helyszíne volt egy éve Mezőszemere község, ahol az egyik ingatlan felújítása során egy helyi lakos szenvedett komoly sérüléseket.

Heol

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A Füzesabonyi Járási Ügyészség az orvosszakértő részvételével folytatott alapos nyomozást követően most határozatot hozott az ügyben – tájékoztatta a Heolt dr. Szalóki Zoltán főügyész.

A baleset 2020. október 20-án délelőtt történt, azt követően, hogy az építkezés helyszínén egy platós felépítményű, önrakodó tehergépkocsiról annak vezetője a járműre szerelt daruval megkezdte az általa odaszállított csomagolt ODS lapok leemelését. Ennek során a sértett a gyanúsított tudtával a rakomány alátámasztásául szolgáló léceket húzogatta ki a megemelt teher alól, így veszélyes közelségben tartózkodott a plató mellett. Amikor a darus az emelőszerkezetre szerelt rakatvillával megemelte a második bálát, az – tömegénél fogva – oldalirányban kifordult, ami azzal járt, hogy a fóliába csomagolt lapok éle elnyírta a műanyag kötegelőt. Az ennek nyomán elmozduló teher miatt a rakatvilla függesztéke elfeszítette a kiakadás-gátlót, így a zárt kapcsoló kengyel kicsúszott a daruhorogból, a rakatvilla leesett, és rádőlt az emelőszerkezet hatóköréből ekkor már menekülni próbáló sértettre.

A középkorú férfi ennek következtében mintegy három hónap alatt gyógyuló többszörös bordatörést, valamint azzal összefüggésben súlyos belső sérüléseket szenvedett.

A darut kezelő terhelt a cselekményével a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét valósította meg, ami legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény.

Mint megtudtuk: a Füzesabonyi Járási Ügyészség már a nyomozás vizsgálati szakaszában közölte a gyanúsítottal, hogy beismerése esetén lehetőséget lát közvetítői eljárás lefolytatása céljából a büntető eljárás felfüggesztésére. Mivel a kilátásba helyezett intézkedés feltételei teljesültek, az ügyészség most felfüggesztette az eljárást. Ezzel – a sértett és a gyanúsított hozzájárulásával – a pártfogó felügyelői szolgálatnál megindul a külön törvényben részletesen szabályozott közvetítői eljárás, melynek keretében az érintettek egyezségre juthatnak egymással. Amennyiben a közvetítői eljárás eredményre vezet, az ügyészség megszünteti a büntető eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában