Unokázós csalók

2022.08.16. 15:07

Váltságdíjat követelt fegyvercsempészés miatt letartóztatott férfiért a Heves megyei álrendőr

A gátlástalan unokázós csalók továbbra sem riadnak vissza attól, hogy pénzt csaljanak ki gyanútlan személyektől.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Így történt ez Heves megyében is, amikor a kiszemelt áldozatot pár hete azzal hívták fel, hogy a fiát letartóztatták és a szabadításához pénzre van szükség. Ez az eset szerencsésen zárult, mivel a férfi egyből megszakította a beszélgetést és felhívta fiát, aki megnyugtatta, hogy minden rendben van vele. Ezt Szabó Boglárka megyei rendőrségi sajtóreferens közölte portálunkkal. 

Hozzátette, másképpen alakult egy augusztus 15-i hívás. Rendőrként mutatkozott be egy ismeretlen, aki egy 84 éves nőt hívott fel, és közölte vele, hogy a fiát fegyvercsempészés miatt letartóztatták, de váltságdíjért cserébe ki lehet váltani. A sértett elmondta a férfinak, hogy csak kétmillió forintot tud azonnal odaadni a nyolcmillió helyett. A telefonálónak ez az összeg is megfelelt. A hölgy a kapott utasítások szerint kisétált a kapu elé, ahol nylontáskában letette a pénzt maga mellé a földre. Ezt követően egy férfi odament hozzá, és az átvételkor azt mondta: ne aggódjon, hamarosan haza fogják hozni a fiát. A sértett később gyanakodni kezdett, ezért beszélt a fiával, ekkor derült ki, hogy az álrendőr története hazugság volt.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét az alábbi óvintézkedésekre:

  • Ha telefonálnak önnek, járjon utána, hogy valóban baj van-e!
  • Tegye le a telefont, majd hívja fel azt a hozzátartozóját, akire hivatkozva telefonáltak önnek!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó!

A Heves megyei rendőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a fenti módszerrel elkövetett csalások megelőzésére és felderítésére. Lakossági fórumokon, az írott és elektronikus sajtóban nagy tömegeket vonzó helyeken hívják fel az idősebbek figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek, ne hagyják magukat becsapni, ne dőljenek be a csalóknak! Ne feledjék, ha baj van, a rendőrség az, amely segíteni tud és ezt nem pénzért teszi!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni ön vagy hozzátartozója sérelmére, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában