Közlekedési tanácsok

2022.09.30. 13:05

Figyeljünk oda: az őszi hónapokban több gyalogost ütnek el megyénkben is

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsokkal látja el a gyalogosokat és kerékpárosokat az őszi hónapokban való közlekedést tekintve. Ugyanis nem csak az autósok hibázhatnak, hisz kulcsszerepe van például a láthatóságnak is.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az őszi időszakban jellemző ködös, párás levegő, a nappalok rövidülése kapcsán romló látási viszonyok, a szinte folyamatosan nedves és a lehulló falevelektől csúszós útburkolat jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A balesetek okai közül az első helyen a sebesség hibás megválasztása áll már évek, évtizedek óta, vagyis a közlekedők az esetek túlnyomó részében nem az út-, időjárási-, látási-, forgalmi viszonyoknak megfelelően választják meg járműveik sebességét. Ezek a balesetek elsősorban a lakott területen kívüli utakon jellemzőek - írj a rendőrség.

 

Lakott területen belül az elsőbbségi jog meg nem adása a leggyakoribb probléma.

 

Korábban már felhívták a figyelmet arra, hogy járművezetőként mire figyeljenek, most azonban arra helyezik a hangsúlyt, hogy gyalogosként és kerékpárosként is rendkívül nagy körültekintésre van szükség ebben az időszakban:

Az őszi hónapokban országos szinten jellemző, hogy sajnos több gyalogost ütnek el, melynek egyik oka, hogy a gyalogosok egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. A nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik. Ha az 50 km/óra sebességgel közlekedő gépkocsi elé akkor lépünk le az úttestre, amikor az 13 méterre vagy annál közelebb van tőlünk, - hiszen ilyen sebességnél a gépkocsi mintegy 14 métert tesz meg másodpercenként – az végzetes is lehet. Legyünk körültekintőek, várjuk meg, amíg a gépkocsi elhalad! Természetesen annak megítélése, hogy egy gépkocsi milyen távolságban van, és milyen sebességgel közlekedik, nem egyszerű, ezért a gyalogosok inkább többször gondolják meg és nézzenek körül, mielőtt lelépnek a járdáról!

A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen, vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten, lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti baloldalon, lakott területen kívül mindig a baloldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni!

Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral (első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma), fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedniük.

Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha például egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet.

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. 

 

Ősszel kiemelt szerepet kap a láthatóság kérdése. 

 

Nagyon lényeges, hogy kerékpárosként és gyalogosként, lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselnek! Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos, mivel láthatóságukat a sokszorosára növelhetik! Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz - részletezte a rendőrség.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában