Büntetés

2022.11.16. 14:00

Életveszélyben volt a quadozó hatéves fiú és a nézők Nagykökényesen, elítélték az apát

Próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Hatvani Járásbíróság azt a férfit, aki motoros kaszkadőr előadást rendezett Nagykökényesen, ám nem gondoskodott az ilyen alkalmaknál elengedhetetlen biztonságról. Emiatt többen – köztük a saját fia is – megsebesült.

Sz. Z.

Balul sült el az amatőr módon megszervezett quados előadás

Forrás: Tények.hu

A Hatvani Járásbíróságon foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban november 10-én tartott előkészítő ülést a bíróság, amelyen ítéletet is kihirdetett – tájékoztatta portálunkat ma reggel az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.
A sajtóközlemény azt tartalmazza, hogy a járásbíróság a vádiratban megfogalmazottal egyezően állapította meg a történeti tényállást. Ennek értelmében a vádlott elhatározta, hogy egy családi alkalomból szervezett rendezvényen motoros kaszkadőr előadást rendez. Az eseményt, amint azt a nyomozás kiderítette, egy szűk, egyirányú utcában tartották meg. A terhelt az általa létrehozott bemutató során sem szervezőkről, sem a nézők megfelelő, biztonságos távoltartásához szükséges technikai eszközről nem gondoskodott.

Az attrakción a férfi fia egy quaddal vett részt. A tervezett mutatványa során egy rámpára nagy sebességgel felhajtott, majd a rámpa mögött az aszfalton fekvő vádlott felett a járművel átugrott volna. Amikor a vádlott fia a rámpára hajtott, a jármű baloldalra billent és a rámpáról leesett. A motoron ülő gyermek fiatal kora miatt nem volt képes a keletkezett problémát átlátni és a kialakult veszélyhelyzetet kezelni, ezért a négykerekűvel fékezés, lassítás vagy irányváltás nélkül a nézők közé csapódott.

A bíróság indokolásában megállapította, hogy a vádlott a tevékenységével a gyermeke életét, testi épségét is közvetlenül veszélyeztette, és kizárólag a véletlenen múlott, hogy a fiú nem szenvedett súlyos sérüléseket. A baleset következtében a nézők közül öten szenvedtek el különböző sérüléseket, köztük végtagsebeket, törést, zúzódást. Egy sebesültet nyolc napon túl, további négy sérültet pedig nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel kellett ápolni.
A törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró közölte, hogy a terhelt az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a tárgyalás tartásához való jogáról pedig lemondott. Erre tekintettel a bíróság a vádirati tényállással és az abban foglalt minősítéssel egyezően állapította meg a tényállást és a vádlott büntetőjogi felelősségét a terhére rótt bűncselekmény elkövetéséért.

A Hatvani Járásbíróság az ítéletében bűnösnek mondta ki a vádlottat a Büntető Törvénykönyv 165. szakasza első bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében. Ezért őt 6 hónap szabadságvesztésre ítélte és mellékbüntetésül 3 esztendőre eltiltotta őt a kaszkadőr tevékenység gyakorlásától. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés-büntetés végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Megállapította továbbá, hogy a szabadságvesztést annak végrehajtása esetén fogház fokozatban kell végrehajtani. Ebben az esetben a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap. A bíróság rendelkezett a bűnjel lefoglalásának a megszüntetéséről, s kötelezte a vádlottat a felmerült bűnügyi költség megfizetésére.
A vádlott és a Hatvani Városi Ügyészség a bíróság ítéletét tudomásul vette, így az ítélet jogerőre emelkedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában