Veszély az utakon

2023.01.21. 14:05

Még mindig vannak kidőlt fák miatt lezárt szakaszok, illegális autóverseny is nehezítette a hóeltakarítást

Éjszaka is dolgoztak a közútkezelő autói, de ahol valaki elakadt, ott az ő gépeik is a sorban várakoztak.

T. B.

Ezer tonna útszórósót használtak fel a közutasok Borsodban és Hevesben péntek estétől szombat délutánig

Forrás: HKVI

Nem csak a péntek esti 25-ös úton történtekről, hanem a bükki, mátrai utak állapotáról is kérdeztük a közútkezelőt. A Magyar Közút Nzrt. tájékoztatása szerint pénteken az ország északi részén, a magasabban fekvő területeken folyamatosan intenzíven havazott. Munkagépeik és szakembereik is ennek megfelelően folyamatosan, ütemezetten végezték a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

– Sajnos több olyan tényező is volt, ami nagyban nehezítette a hatékony munkavégzésünket. Egyrészt ahogy arra még péntek délelőtt figyelmeztettük a lakosságot, több szakaszon is fakidőlés miatt kellett lezárásokat bevezetnünk. Jelenleg is a Kékestetőre vezető mellékutakon kívül a Miskolc és Felsőtárkány közötti mellékúton is érvényben van útzár. Az ehhez kapcsolódó forgalomkorlátozások érintik már a Bánkútra vezető utat is, így oda sem tudnak egyelőre feljutni az autósok. Egyébként tegnap éjszaka az intenzív havazásban sokan illegális versenyeket rendeztek, így a hóeltakarítási munkáink után, hamar visszahordták a havat a burkolatra, ami újabb feladatokat adott mérnökségeinknek. Másrészt sok helyen esőzésből váltott havazásba az időjárás, ami az elő sószórási munkákat lehetetlenítette el. Ilyen esetekben intenzív havazásban még latyakos úton is, ha lendületet vesztenek a járművek, egy hegyvidéki szakaszon nehezebben tudnak tovább haladni, ami torlódásokhoz vezethet, ilyenkor pedig a mi munkagépeink is a feltorlódott kocsisorokban várakoznak. Mindent megtettünk ugyanakkor annak érdekében, hogy biztosítsuk a folyamatos közlekedést, így egész éjszaka dolgoztak szakembereink a havazásban érintett utakon. Így mostanra elmondható, hogy a kezelésünkbe tartozó utak (a már említett fakidőlések miatt lezárt szakaszok kivételével) mind jól járhatóak – válaszolta megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő társaság szóvivője.

Tájékoztatása szerint péntek óta összesen Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyében 1000 tonna útszóró sót és 14 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a síkosságmentesítési munkáik során. A legintenzívebb havazás a 6-700 méteres szintmagasság feletti területeken volt jellemző a Mátrában és a Bükkben is. Az éjszakai nehézségek óta az intenzív havazás miatt fennakadás nem volt és jelenleg sincs a két vármegyében az országos közúthálózaton.

Az előrejelzések alapján további friss havazás várható a mai napon is a Mátrában és a Bükkben is. Ezért továbbra is arra kérik az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu oldalunkon és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Megjegyezték, hogy nemcsak a Kékestetőre vezető utak vannak lezárva, az erdészetek tájékoztatása szerint a Mátrában és a Bükkben is veszélyes lehet a túrázás a folyamatos fakidőlések és ágleszakadások miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában