Bíróság dönt

2023.06.10. 15:26

Az ápolóját vádolják, miután meghalt a lesoványodott, kiszolgáltatott idős beteg Hevesben

Halált okozó – foglalkozás körében elkövetett – gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt áll bíróság előtt S. Sz., akinek gondozása alatt a sértett kórosan lesoványodott, testén sebek alakultak ki, illetve kihűlt. A mentők hiába szállították őt kórházba, ott a kezelés ellenére elhunyt.

S. S.

– Az Egri Járásbíróságon halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság június 7. napján előkészítő ülést tartott, amelyet követően a bíróság az ügyet tárgyalásra utalta – mondta portálunk kérdésére Hoszné, dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.

A vádiratban leírtak szerint a sértett egyedül élt, ezért megállapodást kötött egy intézménnyel „szociális segítésre”. Személyi gondozását a szolgálattal munkaviszonyban lévő vádlott végezte. A sértett 2020-ban már középsúlyos demenciában szenvedett, önellátásra képtelen volt.

A terhelt már ebben az esztendőben több alkalommal is jelezte munkáltatójának, a sértett fiának, hogy a sértett 24 órás felügyeletre és gondozásra szorul, intézeti elhelyezésére azonban nem került sor.

A későbbi áldozat egy idő után kórosan lesoványodott, testén sebek alakultak ki, illetve kihűlt. A mentők hiába szállították őt kórházba, ott a kezelés ellenére elhunyt.

Az orvosszakértői megállapítás alapján a váddokumentum azt rögzíti, hogy a halál oka súlyos érelmeszesedés mellett kialakult előrehaladott testi leromlásos állapot és kihűlés miatt szövődményként fellépett tüdőgyulladás volt.

A vádhatóság szerint S. Sz. szabályszegésével okozati összefüggésben következett be a sértett elhalálozása.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában