Vádemelés

2023.09.28. 10:39

Lenyúlta haragosa e-mailfiókját, jelszavait egy nő Hevesben

Az online térben állt bosszút egy nő Heves vármegyében.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség emelt vádat az ügyben. A vád szerint egy fiatal nő együtt élt édesanyjával és annak élettársával egy Heves vármegyei kistelepülésen. A nő nem nézte jó szemmel, hogy a férfi – bár megtehetné – anyagilag nem járul hozzá a mindennapi életvitelükhöz, emiatt arra az elhatározásra jutott, hogy haragosát megleckézteti. Ennek módjául pedig azt választotta, hogy 2022 nyarán a külföldön tartózkodó sértett otthon hagyott laptopját használva belépett a férfi levelezőrendszerébe és közösségi fiókjaiba, majd bosszúból megváltoztatta azok jelszavait, továbbá letiltotta a telefonos szolgáltató felületén az előfizetéseit - közölte dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Törvény
Sok kellemetlenséggel jár az érintett számára, ha valaki bármilyen oknál fogva – akár bosszúból, vagy csak egyszerűen heccből – belép az ő közösségi oldalaira, elektronikus levelező rendszerébe, illetve más online felületére és ott adatokat változtat meg. De a jogosulatlan belépő is bajba kerül, hiszen a Büntető Törvénykönyv szerint, aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz az adat megsértésének bűntettét követi el, ami miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A sajtószóvivő ügyész hozzátette, a sértett a későbbiekben a szolgáltató közreműködésével csak a közösségi fiókját tudta visszaállítani, az e-mail fiókjához viszont azóta sem fér hozzá, mivel annak helyreállítási telefonszámát a vádlott jogosulatlanul a sajátjára módosította. Az ügyészség a nőt adat megsértésének bűntettével vádolja. A vádhatóság a nézeteltérés rendezésének nem megfelelő módját választó elkövetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában