Kiemelkedő bűnügyek

2023.10.19. 09:30

Szó nélkül ütöttek ököllel az „erős fiúk” majdnem 40 éve Egerben

Az elmúlt négy évtized kiemelkedő és tanulságos bűnügyei Heves vármegyében

Dr. Szalay Zoltán

Testszerte tetovált, az ökleiket gondolkodás nélkül használó fiatalembereket helyeztek előzetes letartóztatásba harmincnyolc esztendeje, azaz 1985 nyara végén a hevesi megyeszékhelyen. A korabeli megyei napilap, a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság az 1985. szeptember 6-án megjelent számában adott hírt a gyanúsítottak félelmet keltő, erőszakos cselekedeteiről. 

Ha a tetoválás „királya” látta volna a három ifjút, akkor bizonyára igencsak elérzékenyült volna. No, nem a bőrre karistolt rajzok minősége, sokkal inkább azok mennyisége miatt – írta akkor az újság. 

A Kígyó becenévre hallgató 19 éves, egri N. L.-nek és két cimborájának: a bátyjának, Rudinak – azaz Budárnak – és a 24 esztendős B. F.-nek szinte az egész testét hegyes égetett tűvel kialakított kép, ábra borította. Női alakok, állatok, feliratok, nevek voltak találhatók rajtuk, B. bal vállán még őrnagyi váll-lap is. 

Úgy látszik, körükben az a hiedelem járta, hogy a tetovált emberek csak félelmetes erejűek lehetnek, s mindenki retteg tőlük. A büntetett előéletük pedig arra utalt, hogy nem augusztus 26-án este próbálták ki először másokon az ökleiket. 

Azon a késői órán ugyanis egy bevonulásra készülő, s éppen ezért igencsak jó hangulatba került társaságnak mentek neki a Széchenyi úton. Különösebb bevezető nélkül összesen hat személyt támadtak meg és ütöttek le. A kíméletlenségükre mi sem jellemzőbb, mint hogy az egyik áldozatuk darabos arccsonttörést, súlyos gerinc- és szemsérülést szenvedett. A járomcsontja körül keletkezett vérömlenyből egy cipő talpnyoma rajzolódott ki. Alaposan elvertek továbbá egy negyven év körüli férfit is, akitől egyébként a rendőrség kérte, hogy tanúként jelentkezzen. 

Az Egri Rendőrkapitányság szakemberei – a helyi taxisok segítségével is – hamarosan elfogták a zord támadókat, akik, mint utóbb közölték, sörkerti italozás után verekedtek. Szokásukhoz híven Kígyóék természetesen igyekeztek egymásra hárítani a nagyobb felelősséget. 
Előzetes letartóztatásban voltak, s várták az eljárás végét, amelyet súlyos testi sértés és garázdaság miatt folytattak velük szemben. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában