Baleset megelőzés

2023.11.28. 19:03

Biztonsággal közlekedjünk a télies útviszonyok közt Hevesben is!

A Heves vármegyei rendőrök tanácsokat adnak a balesetek megelőzése érdekében.

Molnár Helga

Beköszöntött a tél. A közúton közlekedve egyre gyakrabban találkozhatunk havas, jeges, vizes útfelülettel, valamint a ködösödésnek következtében jelentős mértékben korlátozódnak a látási viszonyok. Ez komoly baleseti veszélyforrást jelenthet, ha nem megfelelően alkalmazkodunk – írja a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Ebben az időszakban elengedhetetlen, hogy mérsékeljük a sebességet, mérséklése, nagyobb követési távolságot tartsunk, és a hirtelen kormányzás kerüljük.

– Ha mégis megtörténik a baj, és balesetet szenvedünk, esetleg műszaki meghibásodás miatt megállásra kényszerülünk, akkor nagyon fontos, hogy autópályán vagy lakott területen kívüli útszakaszon azonnal szálljunk ki a gépjárműből, és hagyjuk el az úttestet. Ezen útszakaszokon ugyanis nagy sebességgel lehet közlekedni, és gyalogosként minden úttesten töltött másodperc nagymértékben növeli a baleset kockázatát és csökkenti a túlélési esélyt – emelik ki.

Hozzáteszik, lakott területen belül gyalogosként minden esetben a kijelölt zebrán keljünk át az úttesten. De ezt csak akkor tegyük, ha meggyőződtünk arról, hogy a felénk haladó jármű tényleg biztosítja számunkra az áthaladási elsőbbséget. Járművezetőként ebben az időszakban még nagyobb hangsúlyt kap, hogy az útkereszteződéseket, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal és körültekintéssel közelítsük meg, ugyanis a nedves, havas, esetleg jeges aszfalton nagymértékben nő a féktávolság.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában