Katasztrófavédelem

2023.12.10. 21:58

Pusztító vihar: a károk felszámolását gyakorolták a tűzoltók Szilvásváradon + fotók

A rendőrség, az áramszolgáltató, illetve a szilvásváradi polgári védelmi szervezet bevonásával katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot szervezett az egri katasztrófavédelmi kirendeltség hétfőn, Szilvásvárad községben.

Heol.hu

Szilvásváradon gyakorlatoztak a tűzoltók

Forrás: Egri KVK

A katasztrófavédelmet az egri hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati, a szilvásváradi önkéntes tűzoltók és a Bélkő Járási Mentőcsoport egységei képviselték - adta hírül szerdán a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos honlapján.  A közös gyakorlat azt a célt szolgálta, hogy a résztvevők gyakorolják azokat a speciális mozzanatokat, amelyek egy erős széllel érkező vihar és hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék esetén a hatóságokra és a társszervekre hárulnak.

A feltételezés szerint Szilvásvárad község térségére vihar csapott le, amely jelentős jégveréssel és viharos erejű széllel érkezett, illetve nagy mennyiségű eső is hullott. A rendkívüli időjárás miatt a településen jelentős károk keletkeztek, a károk felszámolását leszakadt ágak és kidőlt fák nehezítették. A vármegyei műveletirányítás az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőcsoportok segítségét is kérte, akik a terv szerint a hivatásos állomány munkáját segítve veszélyes fákat távolítottak el, ezzel megszüntetve az útakadályokat. A beavatkozás közben arra törekedtek, hogy a magasfeszültségű hálózat ne sérüljön meg.

A szervezetek és társzervek egyeztetéssel kezdték a gyakorlatot, minden egység megkapta a feladatát. A rendőrök munkája a forgalom irányítása volt, az áramszolgáltató pedig a veszélyes vezetékeket áramtalanította, ezzel megelőzve az áramütést. A tűzoltók pedig nekiláttak a veszélyes fák kivágásának. Emelőkosaras járműből, motoros láncfűrészeket használva először a fák gallyait távolították el, majd azokat szakszerűen kidöntötték. A gyakorlatnak haszna is volt, hiszen az út menti, a forgalomra és emberekre veszélyt jelentő fákat vágtak ki, így a településen átvezető út is biztonságosabbá vált.

A gyakorlat végén a közreműködő szervek, szervezetek, hatóságok megbeszélték a végrehajtott feladatokat, tapasztalataikat, melyeket egy esetleges éles helyzetben tudnak hasznosítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában