Tárgyalótermi történetek– 2.

2024.01.26. 13:55

Az ítélet hallatán összeesett az anyját forró vízzel meggyilkoló fiatal vádlott

Büntetőperek idején a tárgyalótermekben sokféle emberi jellemet megismerhet az érdeklődő újságíró. Az emberölési ügyekben különösen érdekes lehet, miként adja elő védekezését a vádlott. Találkozhattunk olyan elítélttel, aki saját magára hozta a bajt, de olyan vád alól felmentettel is, aki rendkívül okosan reagált az ügyészségi dokumentum állításaira, s végül nem volt rábizonyítható, hogy valóban ő, vagy valaki más lehetett a tettes.

Sike Sándor

Az "ügyetlen" vádlott esetére lehet példa egy több, mint negyedszázada, 1997. júliusában történt eset. Ekkor követte el szörnyű tettét egy akkor 22 éves – Egerhez közeli faluban élő – fiatalember, aki egy este forró vízzel leöntötte az édesanyját, s hagyta reggelig kínok között meghalni. A megyei főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolta a büntetlen előéletű fiatalt, akit el is ítélt ezért a tettéért a bíróság.

Munkatársunk részt vett azon a néhány tárgyalásokon, amelyek után megszületett a marasztaló ítélet. Az egyik különlegessége az volt ennek a büntetőpernek, hogy a minősített emberölés vádlottja mindvégig szabadlábon védekezhetett. Az utolsó tárgyalási napon, a perbeszédeket követően az ítélet meghozatalára elvonult a büntetőtanács, s a bő egy órás szünet vége felé megjelent három büntetésvégrehajtási őr. A rutinosabb tárgyalásra járók ebből tudhatták, hogy a fiú útja innen már nem haza, hanem a szomszédos büntetésvégrehajtási intézetbe vezet.

Úgy is lett. Amikor azonban a tanácsvezető bíró felolvasta a rendelkező részt, a vádlott egyszerűen összeesett, elvesztette eszméletét. Szerencsére gyorsan került orvosi segítség, mert a korábban szakvéleményét ismertető Kozma doktor úr maga is megvárta az ítélethirdetést. Ami pedig az ügyetlen védekezését illeti: a fiú már a nyomozás idején kitalált valami furcsa történetet, hogy egy idegen motorost látott tőlük távozni azon az estén, lehet ő forrázta le az anyját. Pedig, ha nem bonyolódik ilyen hazugságba, hanem azt adja elő, hogy az anyja boríthatta magára a forró vizet a konyhában, tehát baleset volt, amit ő nem észlelt, akkor megúszhatta volna a büntetést.

Így viszont azt rögzítette az ítéleti tényállás, hogy  a 22. életévében járó P. E. azon a július 22-éi estén 11 óra körül ittas állapotban tért haza. Az ingatlanon lévő kisebb épületbe ment, amely az anya lakásaként szolgált, s ahol a közös konyhájuk volt. A férfi a helyiségben a földön fekve találta anyját, aki ott – részegsége miatt – magatehetetlenül hevert. A fiú felültette őt, majd a szomszéd szobába vitte, az ágyra fektette, miközben folyamatosan szidta az anyját ittassága miatt.

Ezután a vádlott tojásfőzéshez látott: egy 5 literes fazékba vizet töltött, s feltette forrni a gáztűzhelyre. A víz már lobogva forrt, amikor a konyhában ismét megjelent a sértett. Ahogy a fiú meglátta, dühbe jött, földhöz vágott egy tányért, majd ráparancsolt a nőre, hogy azonnal menjen vissza az ágyba. Majd egy konyharuhával megfogta a tűzhelyen lévő fazekat, s annak tartalmát az anyjára zúdította.

A fiú, látva az anyja leforrázott állapotát, lehúzta róla a melegítőjét, majd a testszerte vérző sértettet a kezeinél fogva a szobába vonszolta, s az ágyra fektette. A szekrényben talált fáslival betekerte a sérült lábait, magához vette saját lakrészének kulcsait, hogy aludni térjen. Olyannyira feldúlt volt azonban, hogy nem jött álom a szemére, így az éjszaka során többször is a motorjára pattant, s a település határában motorozott. Az azonban nem jutott eszébe, hogy válságos állapotban lévő anyjának segítséget nyújtson, noha hajnaltájt többször is benézett hozzá. 

Egy másik gyilkossági ügy vádlottja – egy akkor 35 éves egri férfi – viszont mindvégig igen jó észjárással reagált a főügyészség által beterjesztett bizonyítékokra. Mi több, azt követően, hogy bizonyítottság hiányában felmentette őt a bíróság, a jog szerint nem is feltételezhetjük mi sem, hogy Cs. P. lett volna az elkövető. Pedig a főügyészség azzal vádolta, hogy tisztázatlan okból megölte, majd kifosztotta barátját annak saját házában.

A vád állítása szerint a férfi régi ismerőse volt az egri születésű sértettnek, aki hosszabb ideig külföldön dolgozott. Amikor 2013 elején az áldozat hazaköltözött – részben gyakori kábítószer-fogyasztása miatt – megromlott a kapcsolata az élettársával, ezért egy közeli településen vásárolt magának egy nagyobb présházat, azzal a céllal, hogy ott fog lakni.

Az ingatlanra rendszeresen kijártak együtt, ott dolgoztak és italoztak. A bűncselekmény napján a későbbi áldozat és a terhelt kettesben voltak a présházban. A délutáni órákban a vádlott egy 20 centimétert meghaladó pengehosszúságú szúróeszközt (feltehetően kést) vett magához, és azzal az ingatlan teraszán tisztázatlan okból hátulról háromszor, nagy erővel hátba szúrta a házigazda barátját, aki a helyszínen rövid időn belül elvérzett.

A gyilkosság után a vádlott a holttestet egy pléddel letakarta, bement a házba, és ott magához vette a halott előző nap vásárolt íjpuskáját a hozzávaló négy nyílvesszővel, majd az értékes, Mongoose típusú kerékpárjával 19 óra előtt távozott. A biciklit a rendőrség később lefoglalta, de az íjpuska nem került elő – állította a váddokumentum. 

Munkatársunk az ügy valamennyi tárgyalásán részt vett, s tapasztalata szerint a harmincas évei közepén járó férfi rendkívül precízen reagált a nyomozati anyag és a vádirat állításaira. Például arra, hogy az áldozat vére miként került az ő cipőjére, azt a választ adta, hogy három nappal korábban együtt ablakot állítottak be, egy üvegszem kitörött és az vágta el a kezét a barátjának, s a vér akkor csöppent rá az ő cipőjére. Amikor pedig a kerékpár elviteléről kérdezték – térkamera felvételen látható volt, hogy elteker vele Eger irányába – azt az egyszerű választ adta, hogy barátja kölcsönadta neki.

Persze ahhoz, hogy ezt a gyilkosságot nem lehetett rábizonyítani, az is kellett, hogy a holttestet három nappal később fedezte fel az áldozat volt párja, s az igazságügyi orvos szakértők a halál időpontjaként – a rendkívüli kánikulai időjárásnak is betudhatóan – 11 órás intervallumot jelöltek meg.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában