Lebukott

2024.02.19. 12:05

Falopáson érték a vécsi férfit Visontán

Visonta külterületén több akácfát kivágott egy vécsi férfi motorosfűrészével, majd a feldarabolt fát az autójába pakolta de mielőtt elhajthatott volna rajta kapták és megállították.

Heol.hu

Szabálysértési értékre erdőben jogellenes fakivágással elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy 65 éves vécsi lakos ellen, aki tavaly szeptemberben gépkocsival érkezett egy Visonta külterületén található erdőrészhez azért, hogy onnan fát lopjon. A vádlott a magával vitt motoros fűrésszel több akácfát is kivágott, majd feldarabolt, mielőtt a jármű csomagtartójába és utasterébe pakolta volna a rönköket - tudatta portálunkkal Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A lopás úgynevezett minősítő körülménye, ha azt erdőben jogellenes fakivágással követik el. Ennek megfelelően bűncselekményt követ el az, aki jogtalan eltulajdonítási szándékkal akár csak egy facsemetét is kivág valaki másnak az erdejéből. A tettes ellen – az okozott kár értékétől függetlenül – ilyen esetben büntetőeljárás indul, aminek keretében büntetésre számíthat.

Ezután már éppen indulni készült, amikor a tulajdonos egy alkalmazottja tetten érte, és megakadályozta, hogy a mintegy húszezer forint értékű fával elhajtson a helyszínről. A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével közérdekű munka büntetést szabjon ki a terhelttel szemben. A Büntető Törvénykönyv szerint a közérdekű munka tartamát órákban kell meghatározni, annak legkisebb mértéke negyvennyolc, legnagyobb mértéke háromszáztizenkettő óra. A közérdekű munkát az elítéltnek hetente legalább egy napon - a heti pihenőnapon vagy a szabadidejében -, díjazás nélkül kell elvégeznie - részletezte Dr. Konkoly Thege László. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában