Kitüntetés

2024.05.06. 11:25

Egercsehiben teljesít szolgálatot az év lovas polgárőre

Toókos Zoltán több mint két évtizede tart lovakat és majdnem tíz éve csatlakozott a polgárőrséghez. Szabadidejében lát el szolgálatot Egercsehi külterületén. Éles helyzetbe még nem került, de a képzéseken és az illegális hulladéklerakók feltérképezésében részt vesz.

Tóth Balázs

Márciusban kaptak elismerést a tavalyi év legjobb polgárőrei. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Lovas Tagozat elnöksége felterjesztésére Toókos Zoltánt az „Év Lovas Polgárőre” kitüntetésben részesítette.

Toókos Zoltán lett az év lovas polgárőre
Toókos Zoltán lett az év lovas polgárőre
Forrás: Posztós Csaba/opsz.hu 

Toókos Zoltán több mint 20 évvel ezelőtt kezdett el lovakkal foglalkozni először mint hobbi lovas. Az első saját ló megvásárlása után egyre inkább részévé vált ez az életforma és a lovakkal való közös munka. Egercsehiben 2015-ben jött létre az Egercsehi Polgárőr Egyesület Lovas Tagozata, néhány helyi lovas csatlakozásával. Sajnos a lovasok száma megfogyatkozott és éveken keresztül egyedüli polgárőr volt a környéken, aki lóháton ad szolgálatot, melyhez sikeres Járőr I.-es vizsgát tett Vica nevű lipicai lovával. 2016-ban már a Kincsem Parkban képviselték Heves megyét az V. Országos Polgárőr Lovas Szemlén.

2021. szeptemberében lehetősége nyílt részt venni a tagozat, Lakitelek Népfőiskola égisze alatt szervezett Kincsem Kollégium képzésen, ahol a lovas szolgálatot ellátó polgárőröket képezték egy éven keresztül. Ezzel egy időben kérték fel Heves vármegye koordinátori feladatainak ellátására, mely tisztséget azóta is viseli. A Kollégiumnak köszönhetően szorosabbra fűződtek a viszonyok a Lovas Tagozattal, annak tagjaival, melynek köszönhetően már nem csak a településén hanem az ország több pontján is vállal vendégszolgálatot, képviseli az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatát. Polgárőr társaival együtt részt vett határvédelmi feladatok ellátásában, képviselték a Lovas Tagozatot 2023-ban a Nemzeti Vágtán Szilvásváradon, közös képzésben vesz részt a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának járőreivel.

Heves vármegyében újjászervezték azok az egyesületeket, melyek rendelkeztek lovas tagokkal. Részükre folyamatos információ forrást biztosít, képzéseket szervez, ahol a lovasok fejleszthetik a szolgálatokhoz szükséges tudásukat. Új tagok csatlakoztak az egyesületekhez. Immáron elmondható, hogy Heves vármegyében aktívan működnek és teljesítenek szolgálatot a Polgárőr Lovas Tagozatok tagjai, akik a 2024-es évben az illegális hulladéklerakó helyek felkutatásában vesznek részt.

Toókos Zoltán portálunknak elmondta, 2015. óta polgárőrködik, a helyi egyesület kérte föl, szerettek volna ugyanis lovas tagokat. A lovasok a község külterületein járőröznek, járják a mezőket, erdőket, főként illegális hulladéklerakókra bukkannak és ezek helyét jelentik. A környéken előfordulnak falopások is, de tetten érniük még nem sikerült tolvajokat. A lovasok előnye, hogy a lóhátról messzebbre látnak, éjszaka viszont ők sem tudnak szolgálatot ellátni a sötét erdőben.

- Szabadidőnkben látunk el szolgálatot, összekötjük a kellemest a hasznossal, hiszen lovagolhatunk. Változó, hogy egy héten mennyi időnk jut a járőrözésre, hiszen függ az időjárástól is. A téli rossz idő nem kedvez a lovaknak, ahogyan a rekkenő nyári hőség sem. Így van, hogy hetente egy-két alkalommal jutunk ki terepre, máskor pedig két-három hétig sem tudunk kimozdulni – mondta Toókos Zoltán.

Az egercsehi polgárőr elmondta, társaival együtt látott el szolgálatot a déli határon is, ő két alkalommal volt lent, akadt, aki többször is. Ő nappal mozgott a lovával, nem találkoztak illegális határátlépőkkel, de volt, aki sötétben is lovagolt, ő igen. Toókos Zoltán hozzátette, eltűnt személy keresésében is vett már részt, igaz, nem a környéken, hanem Vác mellett, az sem kellemes élményként él emlékeiben, sajnos nem találták meg életben az eltűntet. Értékes tapasztalattal gazdagodott azonban akkor, amikor a rendőrökkel közösen láthatott el szolgálatot egy siófoki nyári hétvégén. Nemrégiben Mórahalmon vehetett részt azon az eseményen, amelyen a polgárőrség és az Energiaügyi Minisztérium elindította az illegális szemétlerakás elleni kampányát.

- Képzésekre is rendszeresen szükségük van a lovasoknak és lovaknak is, hiszen többrétű feladatot látunk el. Több helyen is tartanak ilyet az országban, például Szilvásváradon is, a legtöbbször Lakitelken. Először a polgárőr vizsgát kell letenni, majd a lovas vizsgát, portyavizsgát, ez már gyakorlati feladatokat is tartalmaz. A harmadik szint a járőr I-es vizsga sikeres teljesítése, a lovasnak és a lónak is minősítést kell szereznie. A járőr II-es vizsgához most indul képzés, amelyen válogatott gyakorlati feladatokat kell végrehajtani. Mindenféle csapatmozgásra, külső behatással való találkozásra föl kell készülniük a párosoknak, hasonlóan a lovasrendőrökhöz – tette hozzá Toókos Zoltán.

Az év lovas polgárőre elmondta, civilben buszsofőr, hajnaltól estig dolgozik, családjával is igyekszik időt tölteni, illetve polgárőr szolgálatot emellett ellátni. A lovaglás a gyerekkori szerelme, 22-23 éve jutott saját lóhoz, jelenleg négyet tart. Egercsehiben három lovas polgárőr van, az egyik a párja, hozzájuk csatlakozott még egy ismerős fiatal lány, aki a lovak szeretete miatt lett polgárőr. Mindig várják az újabb jelentkezőket, akik csatlakoznának, ehhez nem kell feltétlenül saját lóval rendelkezniük, elegendő, ha egy ismerős például rendelkezésükre bocsátja a hátasát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában