Árvízvédelem

2024.06.07. 16:12

A Tarnán már másodfokú az árvízvédelmi készültség

Már a teljes hazai Duna-szakaszon érezteti hatását az árhullám, a magyarországi folyószakaszokon több mint 600 kilométer hosszan védekeznek, a Tarnán is másodfokú a készültség.

Molnár Helga

06.03-án a Duna Győr belvárosában

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

Tájékoztatásuk szerint a nagybajcsi tetőzést követően a vártnál ugyan lassabban, de apadásnak indult a Duna a szigetközi szakaszon. A hullámtérben a dús aljnövényzet továbbra is lassítja a víz átfolyását, hiszen az elöntött, növényzettel borított ártérről most lassabban jut vissza a víz a mederbe. Ennek hatására Budapesten szombat délelőtt várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vízállással.

Az OVF közleménye szerint a Duna németországi és ausztriai részvízgyűjtőin csütörtökön sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja. A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában, mivel az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére. Hozzátették, egy ilyen tartós árvíznél a gátak átnedvesedhetnek, emiatt csökkenhet a szilárdságuk, ezért rendkívül fontos a szakképzett vízügyes őrszolgálat jelenléte.

A vízügy szakemberei folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett szakaszon a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán, ahol másodfokú a készültség, és a Zagyván is – áll az OVF közleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!