szűrőprogram

2018.12.07. 17:30

Százhúsz tanulót vizsgáltak meg díjmentesen a hevesi iskolában

A Hajnalfény Orvoscsoport Egyesület jóvoltából Egészségnapok címmel indult programsorozat múlt pénteken a településen. Cél a közösség egészségfejlesztése.

Szabó Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

A Humán szolgáltatások fejlesztése a Hevesi járásban című projektet a helyi önkormányzat és konzorciumi partnerei valósítják meg a városban. Ennek szerves része, hogy az orvoscsoport – a járás egyes helyszínein – egészségnapokat tart, azaz egészségügyi szűrő- és informáló rendezvényen találkozik az ott élőkkel – tájékoztatott Almási Attila, a Hevesi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársa.

Elsőként a hevesi Körzeti Általános Iskola tanulóit vizsgálták meg november 30-án. Összesen százhúsz felső tagozatos gyermek szemét, fogát ellenőrizték, bőrgyógyász és ortopédus is szűrte a gyerekek esetleges betegségeit. A vizsgálatokon túl a nap folyamán a hetedikesek, nyolcadikosok elsősegélynyújtó, újraélesztési ismereteket szerezhettek az orvoscsoport, a szakasszisztensek segítségével.

Dr. Szalai László szemorvos, a Hajnalfény Orvoscsoport Egyesület vezetője a Heolnak elmondta, a „Legnagyobb kincs: az egészség” program keretén belül az elmúlt években összesen több mint tíz településen tartottak hasonló rendezvényt a térségben.

A fogmosás helyes technikájára is megtanították a gyerekeket az egészségnapon
Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

– A mostani pályázat harminckét egészségnap megrendezésére biztosított lehetőséget a térségben. Mindezeken túl az Amíg a szem ellát nevezetű programunkkal is ott vagyunk ezeken a településeken, remélve, hogy segíthetjük a felnövekvő generáció egészségesebb életre nevelését – ismertette.

Hozzátette, a Hevesen tartott egészségnapon nemcsak vizsgáltak, diagnosztizáltak a kollégái, hanem apróbb beavatkozásokat – például egy tejfog kihúzása – el is végeztek, ha szükséges volt.

– Időről időre vannak ugyan szűrések a térség településein. Szükség is van rájuk, hiszen hiánypótló próbálkozások. A mi programunk előnye viszont a rugalmasság, a vidéki viszonyokhoz alkalmazkodó módszertan. Azaz bárhol, bármilyen körülmények között tudunk vizsgálni – fogalmazott.

Kiemelte, azzal, hogy vissza-­vissza térnek ezekre a településekre, s a korábban rögzített kórtörténetet is látják, nem esetleges szűréseket nyújtanak, hanem valódi segítséget annak, akinek valamilyen egészségügyi problémája van. Mivel tudnak róla a nyilvántartásukból, követni tudják az állapotának alakulását. Hevesre összesen 4-5 alkalommal látogatnak el, legközelebb jövő év első felében térnek vissza, amikor a felnőtt lakosságot vagy másik iskola tanulóit vizsgálják majd.

A korábbi tapasztalatokról elmondta, a térségben élők számára nagy nehézséget jelent, hogy nincs lehetőségük eljutni a szakorvosokhoz. Ez főként a kisebb falvakban jellemző. Emellett nincs meg az emberekben az egészségtudat, s úgy látják, az ilyen, aktív jelenlétet kívánó programok segíthetnek ebben. Azt kell megmutatni a gyerekeknek, hogy hogyan élhetnek egészségesen.

Humán szolgáltatások fejlesztése

– A projekt azért szükséges, mert a járás társadalmi és gazdasági mutatói jelentősen elmaradnak az országos s a megyei szinttől – emelte ki Almási Attila. – Jellemző a képzett munkaerő elvándorlása, így romlik a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetősége. A hátrányos helyzetűek munkaerőpiaci hátrányokkal küzdenek. A területi különbségek megállításához növelni kell a térség lakosságmegtartó képességét. A projektben részt vesz Heves, Kisköre, Boconád, Erdőtelek, Tarnaméra, Tenk és Zaránk.

Az önkormányzati szakember hozzátette: a projekttől azt is várják, hogy a humán szakemberek száma, tudás- és képzettségi szintje, valamint az alacsony képzettségi szintű és a megváltozott munkaképességű személyek tartós foglalkoztatási aránya is növekedjen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában