Eger, Szomolya

2019.01.10. 14:00

A magyar kultúra lovagja az egri Somogyi Dénes

Nyugdíjba vonulása után kezdett el írni Somogyi Dénes, akinek tizenhét kötete jelent meg eddig.

Tóth Balázs

Szomolya díszpolgára irodalmi műveket ír, szívesen túrázik és Egerbe vezető útért lobbizik

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tóth Balázs

A Magyar Kultúra Lovagja címet veheti át ebben a hónapban az Egerben élő Somogyi Dénes. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány érdemei között felsorolja, társával véletlen balesetet okozva derült ki olajfúrás közben, hogy Bogácson termálvíz van. Szorgalmazta az ősi egri út Mária-zarándokútba bekapcsolását, támogatta a templom ólomüveg ablakainak a készítését és a kilátó felállítását. Szomolya díszpolgára 2013 óta.

Somogyi Dénes nyugdíjazása után kezdett írással foglalkozni. Azóta tizenhét kötetet írt, novellái, regényei több elismerést is kaptak irodalmi pályázatokon.

Szomolya díszpolgára irodalmi műveket ír, szívesen túrázik és Egerbe vezető útért lobbizik
Fotó: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

– A gimnáziumi érettségi után dolgoztam és szakmákat tanultam, voltam autóvillamossági szerelő, autószerelő, autóbusz-vezető, taxis, kamionos, gépkocsi-előadó és garázsmester is – emlékezett Somogyi Dénes. – Amikor nyugdíjba mentem, a rokonság fiataljaitól kaptam egy számítógépet, amin elkezdtem írogatni. Akkoriban volt Eger városának egy országos mondaíró pályázata, az ezen elért eredménytől kedvet kaptam, hogy folytassam az írást. Megírtam Szomolya monográfiáját, a novelláimat, regényeimet elküldtem irodalmi pályázatokra, amelyeken további buzdítást kaptam a tevékenységemhez. A Magyar Irodalmi Lap Arany Sas pályázatán nyertem díjat 2017-ben, most pedig tudtomon kívül Guczi István, Szomolya polgármestere és a Kaptárkövek szerkesztősége terjesztett föl. Nagy öröm számomra, hogy elnyertem a lovagi címet.

A nyolcvanesztendős alkotó 1955 óta él Egerben, oda került dolgozni. Itt szerezte meg érettségijét is, noha a gimnáziumot Mezőkövesden kezdte, azonban ott nem fejezhette be, mert édesapja nem akart idomulni a politikai helyzethez, így abba kellett hagynia az iskolát. Erről az időszakról elevenített föl egy epizódot a Kaptárkövekben most megjelent novellájában. A Ködben című visszaemlékezésben azt a napot örökíti meg, amikor a kőolajkutatónál dolgozva társával Szomolyáról Kerecsendre mentek vissza egy téli éjszakán, gyalog, hóban, a dombokon keresztül, s eltévedtek a ködben.

A túrázást ennek ellenére szereti, s űzi is mind a mai napig. Több évtizede tagja a Bükki Vörös Meteor túraszervezetnek. Mint mondta, ma már főleg fiatalabbak járnak el a környékre, elsősorban csütörtökönként beiktatva egy legfeljebb 14 kilométeres túrát. A hétvége számára főleg a kulturális programokról szól.

Reméli, hogy folytatják

Somogyi Dénes szeretné, ha valaki folytatná Szomolya monográfiáját, hiszen ő az alapítástól az 1945-ig tartó időszakot foglalta össze. Reméli, hogy lesz olyan fiatal, aki a napjainkig tartó időszak történetét is megírja. Kedves munka volt számára, különösen a summás világgal foglalkozni. Levéltárakban kutatott, a legnehezebb azonban a fotók beszerzése volt.

– A legkedvesebb helyem Várkúttól az Eged gerincén végigmenni, majd lejönni a Kis-Egeden és a szőlők közt. Kedves hely számomra a Három-kő és a Tar-kő is. A kőlyuki pincesoron van egy pincém, kis bérelt szőlővel, lugassal. Kapálgatás közben a sor végén leülök, látom a Bükköt végig, jó érzéssel tölt el. Szomolya is kedves a kaptárkövekkel, itt van olyan útvonal is, ahol akkor is lehet túrázni, ha sár van – fejtette ki Somogyi Dénes. A túra mellett persze, örök szerelem számára az irodalom is.

– Az egri mondaíró pályázat után írtam meg a háromkötetes Hasszán kincse című regényemet, amely egy itt maradó török katona bujdosásáról szóló izgalmas szerelmi kalandregény – mondta Somogyi Dénes, aki a könyveit kis példányszámban jelentette meg nyomtatásban, de elektronikusan elérhetővé tette az ­egri, miskolci, mezőkövesdi és szomolyai könyvtárak weboldalain is. Jelenleg korábbi munkáinak javításával foglalatoskodik.

Lobbiztak a feleségével az egri út megépítéséért alapítvány segítségével

Az író és felesége létrehozta a Szomolyáért Alapítványt azzal a céllal, hogy elérjék, épüljön használható út Eger és Szomolya közt az ősi út nyomán. – Nem hiszem, hogy van olyan hely, mint Szomolya, amely szomszédos egy megyeszékhellyel, de nincs vele összekötve. A 7,5 kilométer helyett így körbejár a lakosság, amelynek nagy része Egerhez kötődik munkahelye, a kórház, az iskola, a szórakozás miatt – fejtette ki Somogyi Dénes. Elárulta, a háború után az akkori faluvezetés nem ragadta meg a lehetőséget, hogy a földutat rendes úttá építtessék. Most agilis polgármester van, az alapítvány is megterveztette az utat, de az építése az egri keleti elkerülőtől függött. Reméli, az autópálya-bekötés után ezt veszik majd célba. Szerinte az út sokat hozna a községnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában