szakemberhiány

2019.01.14. 14:00

Nincs állandó védőnő: helyettesítéssel oldják meg a szolgáltatást Lőrinciben

A település három védőnői állása közül egyik sem ­betöltött. Az országos probléma immár itt is tetten ­érhető.

Tari Ottó

Csaknem háromszáz településen találhatók üres védőnői körzetek. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Higgadt hangnemű, de az érintettek szerint a szavak mögött drámai helyzettel szembesítő felhívást tett közzé a napokban Torda Andrea, a Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény vezetője. Közlése alapján 2019. január 8-ától a településen átalakul a védőnői tanácsadások, továbbá a védőnői szolgálatnál tartott gyermekorvosi rendelések módja és időpontja is. Mint az intézményvezető fogalmazott, a módosításra azért volt szükség, mivel a jelzett időponttól mindhárom védőnői körzetben kizárólag helyettesítéssel tudják biztosítani a településen a védőnői szolgáltatást. Hozzátette ugyanakkor, hogy a városban sürgős probléma esetén mindennap elérhető lesz egy védőnő. A három „új” védőnő Hatvanból érkezik, s helyben is szeretnék kialakítani azt a mostani állomáshelyükön bevált módszert, amely szerint előzetes időpont-egyeztetéssel oldják meg a szolgálatnál lévő tanácsadásokat és a területen lévő gondozásokat.

Csaknem háromszáz településen találhatók üres védőnői körzetek. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

– Kérjük önöket, hogy a megadott időpontokat tartsák be, vagy ha azok nem megfelelőek az önök számára, kérjenek másikat, mivel leterheltek lesznek a védőnők, s nem tartózkodnak folyamatosan a szolgálatnál – zárta közleményét Torda Andrea, mielőtt megjelölte a tanácsadások új időpontját.

A történtek előzményeiről annyit sikerült megtudnunk, hogy az egyik státusz már évekkel ezelőtt megüresedett, míg a két másik kolléganő közül az egyik elköltözött, a másik pedig állítólag magasabb jövedelem miatt váltott munkahelyet. Utóbbi azért is valószínűsíthető, mert az országban egyre jelentősebb méreteket ölt a védőnőhiány. Az interneten fellelhető adatok szerint – amelyek a Magyar Védőnők Egyesületének információján alapulnak – az ágazat összlétszáma 4800 fő, s négyszázan hiányoznak a rendszerből. A helyettesített körzetek száma viszont eléri az ezret. Az Országos Egészségpénztár összesítése szerint csaknem háromszáz településen találhatók üres védőnői körzetek, s a nagyobb településeken több üres állás is található. Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben a legkritikusabb a helyzet.

A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es kimutatása szerint a védőnők alacsony létszáma az egészségügyben évek óta aggodalomra ad okot, s ebből adódóan már a tartós helyettesítés megoldása is folyamatos gondot jelent. Miként az is – derül ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozata elnökének egy évvel ezelőtti nyilatkozatából –, hogy 2012 óta hiába áramlott 17 milliárd forint pluszforrás a védőnői hálózatba, ez a bérezésben nem mindenhol vehető észre. Mivel a kórházi védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján kapják a fizetésüket, akár százezer forinttal is többet kereshetnek, mint azok a több évtizede a pályán lévő védőnők, akiket egyes önkormányzatok foglalkoztatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában