Gyöngyös és térsége

2019.01.14. 11:18

Telt házzal működik a hajléktalanok szállója

Január elejétől egy intézményi gépjármű is segíti az utcai szociális szolgálatot.

H. É.

Télen többen használják a nappali melegedőt

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Mosás, szárítás, tusfürdő, borotva és törölköző is ingyen jár azoknak a fedélnélkülieknek, akik igénybe veszik a városban a hajléktalanok szállását. Emellett persze, több térítésmentes szolgáltatást is kapnak – mondta el a Hajléktalanok Gondozóházának intézményegység-vezetője.

Őszi Benjámin hozzátette, a bentlakóknak segítenek a szociális ügyintézésben, tanácsadásban, gyógyszereket adnak, ha kell és telefonálni, internetezni is van lehetőségük. Az intézmény telt házzal működik.

– Az átmeneti szállás 15 férőhelyes, egész évben naponta 24 órában tart nyitva – tudatta. – A nappali melegedőt reggel nyolctól este hat óráig használhatják a rászorulók. Az éjjeli menedékhely szintén 15 ember számára elérhető egész évben este hat órától reggel nyolc óráig.

Negyedikként említette az utcai szociális munkát, amely krízis időszakban délután négytől este tíz óráig tart.

Télen többen használják a nappali melegedőt Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Pályázati úton tavaly no­vember elsején megkezdődött az utcai szociális munka, amely idén kicsit változott az elmúlt évekhez képest. Most már ugyanis nem ér véget a krízisidőszakkal, hanem egész évben működik majd. Hétköznapokon legalább hat órában – magyarázta a változásokat az intézményegység-vezető.

Kitért arra is, hogy az utcai feladat ellátásához a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ január elejétől egy gépjárművet is biztosított, így a munkatársaknak könnyebb bejárni a térséget, ugyanis ez a szolgálat a Gyöngyösi járás területére vonatkozik. A forgalmasabb csomópontokat ellenőrzik, a buszmegállóknál, vasúti várakozóhelyeknél keresik fel a hajléktalanokat. Az utcai szociális munka feladatai közé tartozik ugyanis a szállítás, a gondozás, a tanácsadás is. Kiderült, az intézmény az utcai szolgáltatás miatt idén két fővel bővítené a ­munkatársaik számát, ám ezekre a státuszokra még várják a jelentkezőket, addig is az intézmény dolgozói látják el a feladatot.

A jövőbeli tervekről Őszi Benjamin közölte, a ­nappali melegedőt bővítenék, mivel azt tapasztalták, hogy ennek a kihasználtsága növekedett meg leginkább az elmúlt években. Naponta átlagosan 25 és 30 hajléktalant látnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában