ünnep

2019.06.01. 15:30

Tarnabod díszpolgára lett a százéves Bálint gazda

Századik születésnapján köszöntötte­ Bálint Györgyöt a Máltai ­Szeretetszolgálat Tarnabodon, Pető Zoltán ­polgármester ­díszpolgári ­címet adományozott az ­ünnepeltnek.

Szabó Katalin

Pető Zoltán (balra) a Tarnabod díszpolgára címet adta át Bálint Györgynek

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

– Nagyon jó földbe került az a vetőmag, amit én kiszórtam itt, Tarnabodon. Ennek az eredményeit látom ma is. Nemcsak a szép kertekben, a gyönyörű tortában, de abban a csodálatos zenében is, amit a gyerekek előadtak nekem – ezekkel a szavakkal üdvözölte dr. Bálint György a községbeli közösséget és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársait, akik Bálint gazda századik születésnapja alkalmából rendeztek ünnepséget szerdán. Az eseményen Pető Zoltán polgármester Tarnabod díszpolgára címet nyújtott át Bálint Györgynek, s átadta neki a település kulcsát – tájékoztatott Parák Eszter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs referense.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2004-ben ­indította el a Befogadó falu projektet Tarnabodon. Ennek keretében a nagyvárosban hajléktalanná vált családok költözhettek támogatással a községbe. A megvalósításba Bálint gazda is bekapcsolódott, a szeretetszolgálat és az önkormányzat munkatársaival együtt alakították a programot, melynek része lett, hogy a kertészmérnök gazdálkodásra tanította a családokat.

Pető Zoltán (balra) a Tarnabod díszpolgára címet adta át Bálint Györgynek
Fotó: Kovács Bence / Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Bálint György hetente képezte a famíliák tagjait, akik megtanulták a gazdálkodás alapjait, a veteményeskert gondozását, az állatok tartását, miközben a szemléletmódjuk is alakult. Bálint gazda a balesetét követően ritkábban látogatott el a településre, ahol azonban nem felejtették el sem őt, sem azt, amit tőle tanultak. Pető Zoltán is köszöntötte az ünnepeltet és feleségét, Récsey Antóniát a szeretetszolgálat tanodájában.

– Önkormányzatunk a példamutató társadalmi szerepvállalásáért és a Tarnabod közössége érdekében kifejtett önzetlen szerepvállalásáért díszpolgári címet adományoz dr. Bálint Györgynek – mondta a polgármester. – Továbbá azért, hogy Gyuri bácsinak szabad átjárása legyen a településen, bármely irányból érkezik is, és sose találjon zárt kapukat, Tarnabod község kulcsát is átadjuk. Reméljük, ez segít abban, hogy ahogy Tarnabod sose felejtse Gyuri bácsit, ő se felejtse el Tarnabodot.

A díszpolgári cím átvétele után Bálint György úgy fogalmazott, büszkén látta a fejlődést és a sikert, ami a községben zajló munka eredménye. Tarnabod élenjáró abban, ami most nemzetközi szinten egyre nagyobb hangsúlyt kap: az önellátásban.

Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke kifejtette, nyáron lesz tizenöt éve, hogy a máltai szervezet megérkezett Tarnabodra egy Budapestről oda költöző családdal.

– A jelenlét számunkra az, hogy nyomot hagyunk egymás életében – jelentette ki. – Bálint Gyuri bácsi 85 évesen elkezdett eljárni Tarnabodra, és úgy tanított, hogy összehívta az embereket, beszéltette őket, közben pedig jegyzetelt.

Az ünnepségen a legkisebbek születésnapi műsorral, tánccal és verssel köszöntötték Bálint gazdát, s a máltai szimfonikusok tarnabodi zenekara gondoskodott a jó hangulatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában