megújulás

2019.08.26. 07:00

Korszerűbb, látványosabb lesz az egri főszékesegyház

Régóta várt és tervezett beruházás indul szeptemberben, megújul az egri bazilika. A külső-belső munkálatok két ütemben valósulnak meg, és három évig fognak tartani.

Süli Kinga

Szeptember elején elkezdődik a bazilika felújítása – jelentette be Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök csütörtökön az Egri Lokálpatrióta Egylet programján. Az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban rendezett eseményen a főszékesegyház rekonstrukciójának részleteit Rudolf Mihály építész, a felújítás tervezője ismertette, majd Ficzek László közölte az örömteli hírt. Rudolf Mihály ismertetőjéből kiderült, kívül s belül megszépül a bazilika, s az azt körülvevő zöldfelületek is megújulnak. Belül cserélik a burkolatokat, restaurálják a freskókat, az elektromos hálózatot korszerűsítik.

Rudolf Mihály, a felújítás tervezője előadását az épület történetének felelevenítésével kezdte, és arról is szólt, milyen olaszországi épületek szolgálhattak mintául az egri bazilika tervezése során. Ilyen a Santa Maria Maggiore bazilika vagy az Il Redentore templom. Elmondta, Pyrker János érsek sok időt töltött Itáliában, s Hild József építész, a bazilika tervezője is, s merítettek az ott tapasztaltakból.

A modern időknek megfelelően ventilátorokat is beépítenek Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rudolf Mihály a várható átalakítások közül elsőként a bazilika környezetének terveiről beszélt. Elhangzott, létesül egy új körmeneti út, átrendezik a parkolókat, és továbbra is két kocsibejárón lehet majd megközelíteni az objektumot. Rendezik a zöldfelületeket, megújulnak a lépcsők, és a bazilika előtti tér is, ahol a jövőben akár misét is lehet majd mondani.

Az épület belsejében többek között kicserélik a burkolatokat, restaurálják a freskókat, és néhány ablak is új külsőt kap. Megújul a világítás is, számos egyedi lámpa készül. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, és változás, hogy a kupolába ventilátorokat építenek be, hogy nyáron tudják keringetni a levegőt az épületben. Megszépül az oltár és a keresztelőkút is, utóbbit úgy alakítják, hogy merítkezéses keresztelésre is alkalmas legyen. Szembetűnő változás lesz, hogy dr. Ternyák Csaba egri érsek kérésére az érseki trón és a papi székek közelebb kerülnek a hívekhez.

Rudolf Mihály elmondta, több helyiség új funkciót kap. A Szűz Mária-kápolna feletti toronyban könyv- és kegytárgybolt lesz, a sekrestye alatti pincében vizesblokkot építenek. A sekrestye feletti tér raktár és egyben kiállítótér lesz, miseruhák és kegytárgyak számára. A karnagy és a kórus számára szintén létesítenek egy külön vizesblokkot és egy pihenőhelyiséget is. Ezenfelül a padláson kialakítanak egy próbatermet kórusok számára. A munkálatok kiterjednek az altemplomra, itt gondoskodnak a megfelelő páraelvezetésről, és korszerű világításról is. Úgy tervezik a felújítást, hogy annak ideje alatt végig lehessen misézni.

Fűtik a csatornát

Rudolf Mihály egy különleges megoldásról is beszámolt, a csatornákat fűtött változatra fogják cserélni. Ez azért fontos, mert korábban a jegesedés miatt mentek tönkre, és ennek okán eláztak a falak, ezt fogják most orvosolni.

A kültéri szobrok sorsáról is szólt, mint mondta, a legtöbb jó állapotban van, csak le kell tisztítani őket, azonban a homlokzati két kerubszobrot ki kell cserélni, mert már tönkrementek. A barokk kapu elé kerül majd egy Pyrker-szobor, egy másik, II. János Pál pápát ábrázoló alkotást pedig az épület körül fognak elhelyezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában