heves megye

2019.10.12. 07:00

A telefonbetyárok gyakran hívogatnak ismeretlen számról

Egyes telefonszámokat semmilyen körülmények közt ne hívjunk vissza. Csalók áldozatává válhatunk.

Gidai Zsanett

Újabban rendre felüti a fejét az a jelenség, hogy távoli országokból, egészen furcsa telefonszámokról keresik az embereket. Most több olvasónk is jelezte, hogy +377-es kezdetű nemzetközi hívószámok jelennek meg a telefonok kijelzőjén.

A Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága megerősítette a hírt lapunknak. Elmondásuk szerint az elmúlt napokban ismét megszaporodtak az olyan esetek, hogy különböző külföldi számokról röviden megcsörgetnek illetve híváskérő SMS-t küldenek. Ennek az a célja, hogy visszahívást kezdeményezzenek, és azzal költségbe verjék a hívót vagy SMS esetében az üzenetküldő felet.

Ennek az időnként előforduló csalási formának a neve a wangiri, melynek lényege, hogy számítógéppel nagy tömegben rövid idejű hívásokat generálnak az elkövetők olyan módon, hogy a hívott félnek ne is legyen lehetősége felvenni a telefont. A készüléken viszont feltűnik a nem fogadott hívás jelzése.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy a telefontársaságok milyen módszerekkel tudják a csalásokat megelőzni. A Magyar Telekom a napokban több országból érkező – Csád (+235), Monaco mobil (+377), Szaúd-Arábia (+966) –, nagy tömegű hívást érzékelt, és megtették a megfelelő műszaki lépéseket ügyfeleik védelme érdekében, a bizonyos számok hívhatóságát korlátozták, tudtuk meg. A Vodafone Magyarországtól azt a tájékoztatást kaptuk, a világ élvonalába tartozó, saját fejlesztésű automatizált eljárásukkal a nap 24 órájában detektálják az ilyen kísérleteket, és letiltják a csalók számát.

Érdeklődtünk arról is, hogy mennyien esnek áldozatul a távolról tárcsázó ismeretleneknek. A Telenor arról számolt be, hogy az esetek ismételt előfordulásával csökken azok száma, akik válaszra méltatják a távoli kontinensen buzgólkodó „telefonbetyárokat”. Ennek az oka egyrészt az, hogy a korábban előfordult esetek után sokan letiltották az említett gyanús körzetszámokat, így azt már nem kell ismételten megtenni. Másrészt, az előfizetők tudatosabbak, ezt tapasztalta a szolgáltató az elmúlt egy évben. Az adataik szerint a visszahívások aránya a 0,5 százalékot sem éri el a próbálkozások számához képest. A Telekom nem ennyire optimista, szerintük sokan gondolkodás nélkül reagálnak az ismeretlen telefonszámokra meg se nézik, ki keresi őket.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága is arra figyelmeztet, legyünk körültekintőek, ha gyanús számról keresnek. Az ismeretlen, külföldi számot sem itthonról, sem külföldről nem javasolják rögtön visszahívni. Mindenkit arra kérnek, mérlegelje, átverésről van-e szó. Aki a telefonálás mellett dönt, tájékozódjon a percdíjakról és egyéb költségekről.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában