GYÜMÖLCSÖS

2019.10.02. 11:30

Idén sok gyümölcs veszett már kárba Heves megyében is

Nem volt kegyes az időjárás idén a kertelőkhöz. Csapadékos és aszályos időszakok váltották egymást, amihez alig tudtak alkalmazkodni kerti növényeink. Az őszi tennivalók ideje eljött. Lássuk, mit tehetünk a kertünkért most!

Barta Katalin

Ideje áttekinteni, mit tehetünk kertünkért, virágainkért, hogy jövőre is élvezhessük termésüket, látványukat. A hosszú, forró nyári napok után beköszönt a hűvös, csapadékkal tarkított időjárás. Az őszi esőknek nem minden kertészkedő örül, ilyenkor a zöldségfélék, gyümölcsök még szedésre várnak és a szőlő szüreti munkálatai is nagyban folynak már.

Szerencsések azok a gazdák, akiknek idén a peronoszpóra gomba nem vitte el a termés nagy részét. Nagy Szabolcs, oldalunk állandó kertészeti tanácsadója úgy összegez, hogy a csapadék tekintetében szélsőséges hónapokon vagyunk túl. A tavasz vége felé leesett nagy mennyiségű eső a növények lombozatát dússá tette, majd a fejlődő termések a zárt lombozatban a kánikulai meleg miatt gombabetegségekkel fertőződtek. A nyári gyümölcs betakarításakor szembesült mindenki a gyümölcs moníliás rothadásával, ami sajnos pár nap alatt a termés lehullását okozta. Azok jártak a legrosszabbul, akik kevesebbet és nem kombináltan permeteztek.

Az őszi almák, körték esetében már most rengeteg a rothadó és lehulló termés, pedig még két-három hét lenne az optimális a szedéshez és a téli tároláshoz. Sajnos a szőlőre hatványozottan igaz, hogy megfelelő védekezés hiányában sok helyen mutatóban sem maradt termés.

Ahhoz, hogy jövőre bizakodva kezdjünk a kertészkedéshez, az ősszel esedékes munkák nem halogathatók tovább. A legfontosabb teendők közé tartozik a lombhullás utáni lemosó permetezés – figyelmeztet. Azt mondja, idén tényleg ne hagyjuk ki a fentebb említett okok miatt ezt a műveletet, mivel rengeteg rothadt moníliával fertőzött gyümölcsmaradvány van fent a fákon. A monília gombafertőzése miatt a lehullott termést is össze kell szednünk. A lemosó permetlével a talajt is permetezzük be jó alaposan! Mindezt azért fontos elvégezni, mert a monília gomba áttelel és tavasszal a számára kedvező időjárás hatására visszafertőz. Emiatt például a csonthéjas fáinkat ki kell vágni.

A kiskertekben a lemosó permetezés előtt a már lehullott leveleket gereblyézzük össze és komposztáljuk, vagy ha más megoldás nincs, égessük el az önkormányzat által kijelölt időben. Nagyon későre nem tanácsos halasztani ezt a permetezést, mert a kár és kórokozók késő ősszel már felkészülve a télre elbújnak, s így jobban ellenállnak a szereknek. Azok a kiskerttulajdonosok, kertészkedők is alkalmazhatják ezt a permetezést, akik biogazdálkodást folytatnak és idegenkednek a vegyszerektől. A lemosó permetezéshez használt kén, réz és növényi olaj kombináció ugyanis megengedett és elfogadott a biotermesztésben.

Lássuk, milyen teendőink vannak októberben! A már letermett és kiszedett növényeink helyére újra ültethető az őszi fokhagyma. Az őszi ültetés fejei nagyobbak, fejlettebbek lesznek a tavaszinál. Ezt követően kerülhet földbe a vöröshagyma, a torma, a spenót és a sóska. A petrezselymet, a sárgarépát akkor érdemes vetni, amikor tartósan +5 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet. Ha hamarabb vetjük, a magok kicsírázhatnak a fagyok előtt, s később el is fagyhatnak.

Forgassuk meg alaposan a talajt!

Október-november környékén vethetünk áttelelő zöldborsót is. Ültetés, veteményezés előtt természetesen készítsük elő a talajt úgy, mint tavasszal, ami legyen jól megmunkált, laza szerkezetű. Veteményezés előtt talajfertőtlenítőt, szerves és őszi műtrágyát is dolgozzunk be a talajba!

Ha már letakarítottuk a kertünket, októbertől kezdhetjük az őszi szántást is, amit a kertben ásóval is elvégezhetünk. Az ilyen őszi ásást szervestrágyázással és kombinált műtrágyázással érdemes összekötni.

Az ilyenkor felásózott talaj az őszi-téli csapadékot jobban tudja hasznosítani, mivel belejut a talajba – nem folyik el, s le a felszínen – a leforgatott növénymaradványok is komposztálódnak és javítják, karban tartják a talajszerkezetet.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában