Biztonságos értékesítés

2020.04.16. 14:32

Egererdő: már most érdemes lehet megvenni a téli tüzelőt

Március végével a legtöbb erdőterületen, így az Egererdő Zrt. erdeiben is befejeződött a fakitermelés, azonban a kitermelt fa értékesítése továbbra is folyamatos. A téli tüzelőnek szánt fát érdemes lehet most megvásárolni, mert így lesz ideje a fűtési időszak kezdetéig kiszáradni. Ezzel fűtőértéke akár harminc százalékkal is megnőhet.

Heol

Forrás: Eger-Felnémet Tűzifaudvar

Fotó: Vigh Ilona

– A tavasz beköszöntével nem szívesen gondolunk a fagyosabb napokra, pedig most a legjobb beszerezni a téli tűzifát. Ugyanis a következő fűtési szezonra ki tud száradni a fa, sokkal jobb lesz a fűtőértéke, így a költségek akár 30 százalékát is meg lehet spórolni – tájékoztatta portálunkat Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője.

Március végén, a vegetációs időszak elindulásával a legtöbb erdőterületen, így az Egererdő Zrt. erdeiben is befejeződött a fakitermelés. A tél végéig tartó szezonban elegendő tűzifát nyertek ki a gazdaságok a lakosság biztonságos ellátásához.

Az állami erdőgazdaságok országszerte kidolgozták a favásárlás járványügyi szempontból biztonságos lebonyolítási lehetőségeit, bárki biztonságosan tüzelőhöz juthat a jelenlegi helyzetben is.

– Érdemes minél hamarabb beszerezni a téli tűzifát, mert az időben megvásárolt, és így kellően kiszáradt fa fűtőértéke sokkal magasabb, mint a frissen vágott, vizes fáé. Akár 30 százalékot is spórolhat a fa mennyiségén, és így a vételáron, aki száraz fával fűt. Akinek lehetősége van fedett helyen tárolni a tűzifáját, annak érdemes akár két évre előre is vásárolni, mert így valóban a maximum fűtőértéket tudja kihozni téli tüzelőjéből – árulta el Vigh Ilona.

Az állami erdőgazdaságoktól legálisan kitermelt fát lehet vásárolni, ráadásul a tűzifa fenntartható gazdálkodásból származik, ami azt jelenti, hogy a kivágott fák helyére csemeték kerülnek.

Az erdőgazdaságoktól származó tűzifa egyben garancia arra is, hogy a vásárló valóban a kifizetett mennyiséget kapja kézhez. Ha méteres, vagy ennél hosszabb tűzifát vásárol, köbméterben történik az elszámolás, nem pedig súly alapján. A feldolgozott (darabolt vagy hasított) tűzifa értéke pedig hitelesített mérlegen történő mérés alapján kerül meghatározásra az Egererdő Zrt. Eger- Felnémeten található Tűzifaudvarán. Az értékesített mennyiségről minden esetben számla és szállítójegy, esetlegesen mérlegjegy kiadásával igazolják, hogy legálisan kitermelt fát értékesítettek a vevőnek.

A társaságnál megoldott az online fizetés vagy az előre utalás lehetősége, illetve a pénztárakban megváltozott nyitvatartási rend szerint, a járványügyi előírásokat betartva fogadja a vevőket. A járványügyi vészhelyzetre tekintettel, bruttó 1270 forint/köbméter árkedvezményt vezetett be a 2 m-nél hosszabb tűzifa árából, mely akció a készlet erejéig lesz érvényben.

Borítókép: Vigh Ilona / Egererdő Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában