MEGMÉRETTETÉS

2020.09.02. 07:00

A magyar kutyafajták is bemutatták tudásukat Szilvásváradon

A nyár nem a legszerencsésebb az ebtenyésztők számára, de azért örültek, hogy bírálatot kapott a munkájuk eredménye.

Tóth Balázs

A nemzetközi kiállítást követő utolsó napon klubkiállításokat, dog dancinget, valamint agilityversenyt rendeztek Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Több ezren látogattak el augusztus 20. és 23. között az Ebtenyésztők Heves Megyei Egyesülete által szervezett nemzetközi kutyakiállításra. Korózs Gábor főszervező szerint a kiállítókon túl nagyon sok érdeklődő volt, új arcok is feltűntek a rendezvényen. Olyanokat is vonzott az esemény, akik korábban még nem jártak kutyakiállításon, de új programokat keresve rájuk találtak.

– A Ménesgazdaság jó otthona volt a találkozónak, kiváló volt a tágas rendezvényterület, lazán voltunk, az emberek jól érezték magukat – mondta el Korózs Gábor. – A szakmai visszajelzések is nagyon pozitívak voltak, külföldi kiállítók is dicsérték a bemutatót, s köszönték, hogy Magyarország, Szilvásvárad kiváló helyszínt biztosított a rendkívüli állapotban ilyen szórakoztató tevékenységre.

Érdekességként a főszervező megjegyezte, Szilvásvárad neve már ismert a kinológiában és az angolok, spanyolok, oroszok is ugyanúgy pontosan, helyesen ejtik ki a nevét, mint a nagy világvárosokét. Ebben az évben ugyan szűkült a kör és a tengerentúlról nem érkeztek se versenyzők, se bírók, de az idén Európa vezető eseménye, 2020 legnagyobb kinológiai rendezvénye volt a szilvásváradi.

Nagy szó, hogy meg tudták rendezni ebben a világot, s az állat-, azon belül a kutyatenyésztést is sújtó helyzetben. Ezúttal is lehetett kvalifikációt nyerni a 2021-es birminghami Crufts-showra, a világ legnagyobb ilyen találkozójára.

A nagyfügedi Géczi Roland már a kezdetektől, azaz 2001-től kiállít a bemutatón, ez alkalommal is mindhárom napon versenyzett a kutyája Szilvásváradon. Szerinte az idő csúcsszuper volt, bár már túl meleg is, ezért az ebekre nagyon oda kellett figyelni, lehetőség szerint árnyékban kellett tartani és hűteni őket.

– Sokáig bizonytalan volt a kutyakiállítás sorsa, de végül meg tudták rendezni, aminek nagyon örültünk. A külföldiek helyett végül magyar bírók bíráltak és jól tevékenykedtek. A rendezvény különlegessége, hogy három egymást követő napon kapnak bírálatot a kutyák. Az enyém mindhárom napon osztálygyőztes lett és ezzel kiérdemelte a Hungária Champion címet, amely nagyon fontos eredmény és amelyet szerettem volna elérni – fejtette ki Füge vom Teufelmeister nevű bullmasstiffjáról a tenyésztő. Vele idén is versenyez még – például a hét végén Jászberényben, a helyi, jubileumot ünneplő egyesület hazai seregszemléjén –, szeretne még jobb eredményeket elérni és nagyon szeretne részt venni a jövőre Budapesten tartandó FCI Európa Kiállításon, s persze két év múlva Szilvásváradon is.

A nemzetközi kiállítást követő utolsó napon klubkiállításokat, dog dancinget, valamint agilityversenyt rendeztek Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Ebben az évben még téli csarnokkiállítások voltak a vírushelyzet előtt, s a szilvásváradit megelőzően Debrecenben rendeztek szabadtéri találkozót. A tenyésztők nem szeretik a nyári alkalmakat, mert ilyenkor vékonyabban tartják az ebeket, a táplálásuk és a kondíciójuk nem olyan, mint máskor. Kívül a bundájuk sem mindig a legszebb ebben az évszakban, hiszen készülnek a télre, ilyenkor elkezdenek vedleni. A bírók ezt valamelyest figyelembe veszik, ám küllembírálatról lévén szó, előnyben vannak, akiknek a kutyája megfelelő kondiban, bundában van. Ám a vírushelyzet miatt bizonytalan volt, hogy megtartják-e a kiállításokat.

Agilitybajnok a magyar fajtáknál

A CACIB zárását követően az észak-hevesi községben a magyar kutyafajták agility­bajnokságát is megrendezték. Korózs Gábor a Heollal azt közölte, elsősorban arra koncentráltak, hogy a kilenc őshonos magyar kutyafajtát megismertessék Európával. Ez valójában már nem kiállítás volt, hanem a magyar négylábúakat bemutató nemzetközi dog-show. Ezenkívül az utolsó napon még egy dog dancing viadalt is megrendeztek.

A Magyar Kutyafajták Agility Országos Bajnokságán közel harminc versenyző vett részt, ők több kutyafajtával több méretben, korban, tudásszinten és két számban – jumping, agility – indultak. A bajnok medium kategóriában Bacsa Nóra és Durák (pumi) lett, M+ kategóriában Szabó Eszter és Kacat (mudi), veterán kategóriában Kovács Ágnes és Lolka (mudi). L kategóriában csak egy induló volt, Kertész Diána és Zsömi (mudi).

Elmaradnak

A nagy, sok látogatót vonzó rendezvények közül csak a sporthoz kapcsolódókat tartották és tartják meg Szilvásváradon. Nem rendezték meg a Gulyásfőző Versenyt, nem lesz idén Szilva Nap és szüreti felvonulás sem.

Szeptember 12-én viszont a Szalajka-völgyben a Kárpátok Őre emlékműnél tartandó ünnepséget megrendezik, arra várják a vendégeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában