fehér gólyák

2021.03.22. 15:22

Biztonságban áthelyezték az egyetlen nagyúti gólyafészket (fotók)

A fészket darus kocsik segítségével sikerült változatlan formában áthelyezni az új beton oszlopra.

Heol

A fehér gólyák érkezése reményekkel teli időszakot vetít elénk, várjuk a jó időt, a napsütést, hogy újra feltöltődhessünk, újjászülethessünk a borongós, szürke tél után. Valahol ezt a várakozást cselekvések közepette teszik. A dél-hevesi Nagyúton a villamos energia hálózat fejlesztésébe kezdett a hálózat fenntartó. A mindenki számára fontos, nélkülözhetetlen energiaforrás, biztonságosabb hálózaton keresztül fog működni mostantól. Az Elmű-Émász hálózat fenntartó a Spie Hungária Kft-t bízta meg a településen az elavult fa villanyoszlopok, betonoszlopokra való kicserélésével, valamint a szabad villamosvezetékek, kötegeltre való átalakítására. Ez biztonságosabb áramellátást és üzemeltetést jelent – írja a Bükki Nemzeti Park.

Nemcsak nekünk, embereknek fontos az áram, de a fehér gólyák is „alapnak” veszik, persze, nem az áramot, hanem annak tartóoszlopait. Hisz mindenki tudja, a fehér gólya villanyoszlopon költ. No, nem mindig volt ez így, és szerencsére nem is mindenhol van ez így, de a vidéki Magyarország egyik jelképe elég határozott képet fest minden átlagember számára.

Fotó: Sasvári János

A falu lakossága azonban nem csak a biztonságos áramellátás kialakításának örülhet, hanem a település egyetlen élő gólyafészkének biztonságos áthelyezésének is. Nagyúton a Dózsa György úti fehér gólyafészek sok-sok éve már jelentős szerepet tölt be a környék lakóinak életében. Várakozva tekintenek minden márciusra, madaraik érkezésére, költésük alakulására és majd a fiókák kirepülésére.

Fotó: Sasvári János

Ezzel párhuzamosan természetesen aggódva tekintenek minden a fészket érintő beavatkozásra. Az idei év új kihívás elé állítja a madarakat, hisz változás történt az otthonukban. Szerencsére pozitív irányú a változás, köszönhetően a Spie Hungária Kft. munkatársainak, akik kellő gondossággal jártak el a fészek körüli munkálatok során. Darus kocsik segítségével sikerült a fészket változatlan formában áthelyezni az új beton oszlopra. A fészektartót a komoly nagyságúra növekedett fészekkel együtt hevederekkel sikerült felemelni, amelyet a darukezelő kellő pontossággal tudott az áthelyezett alsó, előre rögzített elemre ráhelyezni.

Fotó: Sasvári János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában