segítség

2021.03.06. 20:00

Évtizedes probléma Verpeléten – Megoldaná a kőszállítást a képviselő

Évtizedek óta foglalkoztatja a helyieket a Tarna-menti kőszállítás ügye. De nem csupán a településeken élőket aggasztja a helyzet. Horváth László országgyűlési képviselő évek óta nem hagyja annyiban az ügyet. Legutóbb parlamenti felszólalásában kérte a kormány segítségét a települések érdekében.

Szabadi Martina Laura

MAB Tarnóca Kft. képviselőivel egyeztet Farkas Sándor és Horváth László Archív fotó

Forrás: beküldött

A kisnánai kőbányából általában már Hajnali négy órától dübörögnek kifelé a nyerges vontatók. Közel tíz település lakóinak problémájára jelentene megoldást ha elkészülhetne Verpeléten a vasúti kőátrakó. Farkas Sándor a település polgármestere elmondta, ugyan megszokták már a konvojban közlekedő hatalmas járműveket, de nehéz velük együtt élni. A polgármester és a helyiek nagyon örülnének ha megépülne a kőátrakó, hiszen akkor már Verpelétre sem mennének be a kamionok.

– A zaj már hajnalban zavarja a lakosokat, de talán ez a legkisebb gond. Sok kisgyermek van a faluban bármikor megtörténhet a baj, hiszen bárki kiléphet a nagy sebességgel közlekedő kamionok elé, felnőtt vagy gyermek is lehet figyelmetlen. Főként az utóbbitól tartunk. Nem vagyunk biztosak benne, hogy minden sofőr meg tudna állni ha valami baj történne – részletezte a városvezető. Hozzátette, az sem elhanyagolható, hogy a súlyos járművek rombolják az utak és az épületek állapotát. A fő úton található városházán például olykor a berendezési tárgyak is mozognak. Így hiába minden útfelújítás, hiszen rövid idő alatt újra leamortizálódik amit megépítenek.

MAB Tarnóca Kft. képviselőivel egyeztet Farkas Sándor és Horváth László Archív fotó: beküldött

Horváth László a térség és Verpelét országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott tavaly májusban arról tájékoztatott, hogy minden érintett oldaláról megvan a szándék a megoldáskeresésre. A verpeléti vasúti kőátrakó engedélyes terve elkészült, már csupán száz négyzetméternyi magánterület megvétele hiányzik ahhoz, hogy elkezdődhessen a megvalósítás. A tulajdonossal kell még egyezkedni a keskeny földcsík megvásárlásáról.

A miniszterelnöki megbízott kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt évek számos egyeztetése és kezdeményezése még nem hozott áttörést, de nem adja fel, hogy a közös célt elérjék. Minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a helyiek problémája megoldódjon.

– A kitermelt anyagot sok éve megrakott kamionok és teherautók viszik a térségen keresztül. Jól látom, hogy ez nem csupán károsítja az utak és a házak szerkezetét, de aggasztó módon veszélyezteti a helyieket és gyermekeiket is. Hiszen ezeken a szakaszokon sok iskola és óvoda vagy közintézmény is található – jelentette ki a képviselő.

Mindenki számára jó megoldás

Horváth László elmondta, folyamatosak az egyeztetések annak érdekében, hogy egy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen. Frank Tamással a kőbánya tulajdonosával és a kitermelő MAB Tarnóca Kft. ügyvezetőjével is többször áttekintették már a lehetőségeket korábban.

– A már elhangzottak fényében semmiképp nem hagyom megoldás nélkül az ügyet – húzta alá Horváth László.

Kitért arra is, hogy a technikai feltételeken túl a tervezett koncepciónak természetesen egyidejűleg biztonságosnak és gazdaságilag is működtethetőnek kell lennie. A készülő rakodóhely alkalmas kell hogy legyen húsz vagon megrakodására. Egyébként Horváth László szerint a vasúti szállítás akár csökkentheti is a kitermelt kő árát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában