Körkép

2021.06.10. 17:06

A Heves megyei cégek többsége megtartotta és segítette a dolgozóit

A pandémia sok munkahelyen home office-ba kényszerített sok munkavállalót. Körképünkben nagyobb megyei cégeket kérdeztünk arról, milyen tapasztalatokkal zárult ez az időszak, s hogyan tudtak odafigyelni a munkaerő megtartására.

Molnár Helga

A gyöngyöshalászi Apollo Tyresnél végig informálták a munkavállalóikat

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A járványveszély csökkenésével a kollégáinkat az elmúlt hetekben fokozatosan visszarendeltük a home office-ból – közölte a Hírlappal Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – Ezen időszak alatt alapvetően nem csökkent a munkavégzés hatékonysága, s ez a fajta szervezés mindenkitől új módszereket igényelt, de tanulási lehetőséget is nyújtott.

– A virtuális térben történő információcsere, feladatvégzés, motiválás, csapatszellem-fenntartás mind olyan új feladat, amire igazából nem volt idő felkészülni. Éles helyzetben kellett megtanulni, de tapasztalataink szerint sikerrel oldottuk meg – részletezte. Arról is beszélt, hogy az online oktatás támogatása, főleg többgyermekes családokban, ahol párhuzamosan a munkahelyi feladatoknak és határidőknek is meg kell felelni, nem volt egyszerű.

A RUAG-nál létszámot növelnének

A siroki RUAG Ammotec Magyarországi Zrt. termelőüzem, ezért kevés olyan munkakör van, ahol be tudták vezetni az otthoni munkavégzés rendszerét, osztotta meg lapunkkal Heiling-Koltai Beáta kommunikációs és képzési szakértő. Mindazonáltal a szellemi munkakörökben dolgozók jelentős részénél alkalmazták. A munkaerő-megtartásra is kitért a válaszában.

– Az iparágunk nem szenvedett el olyan veszteségeket, mint sok más terület, ennek köszönhetően nem kellett megválni egyetlen kollégától sem emiatt. Éppen ellenkezőleg, számunkra az okoz nehézséget, hogy a vállalat folyamatos fejlesztéseiből adódó kapacitásnövekedéshez és a piaci igényekhez igazodva megfelelő számú szakképzett munkaerőt találjunk, hogy a dolgozói létszámunkat növelni tudjuk – hangsúlyozta Heiling-Koltai Beáta.

A munkaerő megtartásáról szólva kiemelte, nagyon fontosnak tartják ezen a téren a kommunikáció erejét, igyekeztek folyamatosan tájékoztatást adni a vállalat helyzetéről, a várható intézkedésekről, a vevői megrendelések alakulásáról.

– Elsőként kezdtünk el védőoltásokat szervezni, több százan kaphatták meg a vakcinát egy ilyen akció keretében május elején – tette hozzá. – Persze, a gondoskodás mellett fontos a juttatások megfelelő szintjének a fenntartása is, a múlt évben elértük a legfontosabb célunkat, mindenkit megtartottunk, a leállások alatt is jövedelemhez juttattunk mindenkit, és a jelentős gazdasági visszaesés ellenére év végi jutalmat fizettünk. Bérfejlesztést hajtottunk végre 2021-ben, és áprilisban is további egyszeri jutalmat fizettünk a munkatársaknak.

A gyöngyöshalászi Apollo Tyresnél is támogatták az otthoni munkavégzést. Stumpf Brigitta kommunikációs szakember elmondta, elkezdtek fokozatosan visszaállni az irodai munkavégzésre, de amíg a járványhelyzet tart, bizonyos funkciókban még van lehetőség a hibrid feladatellátásra. A kollégákat folyamatosan tájékoztatták, megerősítették a munkahelyek biztonságáról.

A gyöngyöshalászi Apollo Tyresnél végig informálták a munkavállalóikat
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Stanley Electric Hungary Kft.-től Gódor Sándor adminisztrációs igazgató azt nyilatkozta, hogy mint termelő cég, csak korlátozottan alkalmazták a home office intézményét.

– A gyártósorok mellett dolgozóknál ez nyilván nem értelmezhető, de a termelést kiszolgáló területeken sem jöhet szóba – fejtette ki. – Egyedül az adminisztrációs részlegen alkalmaztuk, de ott is korlátozottan. Az óvoda-, iskolabezárások idején azoknak a szülőknek, akik nem tudták megoldani a kisgyermekek felügyeletét, engedélyeztük ezt a formát.

Azt is elmondta, a pandémia elsősorban a tavaly március és július közötti időszakban érintette jelentősen őket. Az autógyárak nagy része felfüggesztette a termelést egy-két hónapra, így mint autóipari beszállító, több hétre leállásra kényszerültek, illetve csökkentett műszakszámban dolgoztak. A létszámukat is csökkenteniük kellett, mivel az autók iránti kereslet visszaesése tartósabbnak bizonyult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában