rekonstrukció

2021.07.26. 11:13

Jó ütemben halad az egri bazilika felújítása

Kívül-belül végzik a felújításokat a Bazilikában. A székesegyház körül ellipszis alakban készül a körmeneti út, ami különböző szegmensekből áll, a magasból nézve úgy néz majd ki, mint egy monstrancia dicsfénnyel.

G. Zs.

2020.10.21 - Felújítás alatt az Egri Bazilika - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Hat méter széles lesz az út, tíz centi vastag gabbró és gránit minőségű tömbköveket használunk, amik kétszáz évig szolgálhatnak – fogalmazott Rudolf Mihály építész, a kivitelezést lebonyolító Hadas Műterem Kft. vezetője. Hozzátette, az északnyugati oldalon található parkolót is természetes kővel rakják ki, a korábbi aszfalt helyett.

Augusztus végén visszakerülnek az új, négy méter magas angyal szobrok a székesegyház főfrontjára. A korábbiak műkőből voltak, az újak igazodnak a bazilika előtti két király szent, két apostol szent és az attikán lévő Hit-Remény-Szeretet allegórikus szoborcsoport természetes kőanyagához.

Bent is komoly munkák folynak. A felújítás első szakaszában a portikusztól a főkupoláig dolgoznak a kivitelezők. A festőrestaurátor művészek a kupolák felújításával végeztek, s a falak díszítő festéseivel foglalkoznak. Az oszlopokra és a falpillérekre klasszikus műmárvány kerül. Ez hosszú művészi munka, de remény szerint megemeli a belső tér látványát, miként az új tizenkét tambur ablak is a főkupola alatt. A finom, halvány színekkel építkező, nonfiguratív üvegképek művészi módon juttatják be a fényt a templomtérbe. Második ütemben a szentély oldal újul meg.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Heves Megyei Hírlap/ Huszár Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában