találkozó

2021.09.22. 14:00

A gárdonyis öregdiákok nosztalgiával ültek vissza az egykori iskolapadba az érettségi találkozón

Ötvenéves érettségi találkozót tartottak a napokban az egri Gárdonyi gimnáziumban.

Szilvás István

Ötvennégy esztendővel ezelőtt negyvenkét megszeppent elsős diák ült be a Gárdonyi Géza Gimnázium egyik osztálytermébe. Koczok Mária tanárnő vette szárnyai alá őket, s osztályfőnökként terelgette nagy odafigyeléssel a társaságot egészen az érettségiig. A négy évet lezáró vizsgát végül is huszonnyolcan tették le, a többiek időközben vagy lemorzsolódtak vagy másfelé sodorta őket az élet.

A kétharmad részben lányokból álló osztály az úgynevezett 5+1-es rendszerű, általános tagozatú képzésben részesült, ami azt jelentette, hogy heti egy napot szakmai gyakorlaton vettek részt: a lányok kertészkedtek, a fiúk pedig az akkori AKÖV műhelyében igyekeztek ellesni az autószerelés alapvető munkafogásait. Az érettségi vizsga után néhányan egyetemen, főiskolán tanultak tovább, s egyebek között mérnökök, orvosok, tanárok, katonatisztek lettek, de voltak, akik külföldre kerültek, s ott próbáltak szerencsét.

Az, hogy szétszóródtak országban-világban, nem akadályozta meg őket abban, hogy rendszeresen – a mostanival együtt eddig hat alkalommal – találkozzanak egymással. Sajnos, a képzeletbeli osztálynaplóban egyre több név mellé került már kereszt, ennek – s más komoly személyes okoknak – tudható be, hogy a most szeptemberben megtartott 50. érettségi találkozón már csak tizenheten vettek részt. Egykori osztályfőnökük pár éve meghalt, volt tanáraik közül is mindössze ketten élnek, s csak egyikük, Csányi Barnáné tisztelhette meg őket a jelenlétével, őt egy szép virágcsokorral köszöntették.

Egykori tanítványai nevében Vancsó Éva köszöntötte Csányi Barnánét (balra)

Az öregdiákok ezúttal is az egykori tantermükben gyülekeztek, ki-ki elfoglalta a régi helyét a padsorokban, majd sorban mindenki elmondta, hogy mi történt vele az elmúlt évtizedekben, illetve a legutóbbi találkozás óta. Ezt követően végigsétáltak az iskola folyosóin, s elidőztek a közelmúltban felújított díszteremben. A közösen elköltött vacsora közben elhatározták, hogy a jövőben nem tíz, hanem ötévente adnak majd randevút egymásnak az egykori alma máterben – számolt be róla a három szervező, Vancsó Éva, Farkas Péter és Sebestyén Csaba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában