hagyományőrzés

2021.11.14. 20:33

Egerben daloltak a legjobbak

A Bartakovics Béla Közösségi Házban tartották hétvégén az idei palócgálát.

Sz. M. L.

Képünkön a kolozsvári Tokos zenekar

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

A város és a népzenei hagyományőrzés rangos, nagy tradíciójú kulturális eseménye, mely a hazai és felvidéki, folklór legjavából ad ízelítőt. Minden évben több tucat népzenei együttes és szólista fellépését láthatják az érdeklődők. Bimbó Zoltán, a Cantus Agriensis Kulturális Egyesület ügyvezetője és a Palócgála főszervezője lapunknak elmondta, Galgavidékétől Királyhelmecig közel negyven együttes jelent meg a hétvégi eseményen.

Képünkön a kolozsvári Tokos zenekar Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– A többség szakmai minősítésért érkezett. A két nap során több olyan rendezvény volt, amiért szívesen jönnek Egerbe. Szombaton egy mesterkurzuson vehettek részt a csoportok és vezetőik. Maczkó Mária népdalénekes galgamenti népdalokat tanított. Délután a Tokos Zenekar adott nagy sikerű koncertet, majd táncházon vehettek részt az érdeklődők. Óriási teljesítményt nyújtottak. Vasárnap a fesztivál és minősítő hangverseny után kerekasztal-beszélgetést tartottunk a hagyományőrzésről – részletezte Bimbó Zoltán. Kiemelte, hogy a Vecsési Labdarózsa Együttes sok fiatallal, remek műsort mutatott be.

Elmondta, hogy az utánpótlás szempontjából kiváló alapot ad a Csoóri Sándor Program, amely az igényes zenei oktatás lehetőségét nyújtja a fiataloknak. A program képzése sok szempontból kapcsolódik vagy épül a magas minősítésű, aranypávás együtte­sekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában