hét embere

2021.11.18. 17:30

Turistaként él Egerben az egyetem tudományos rektorhelyettese

Novemberben a magyar tudományt ünnepli az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE), hiszen az intézmény idén is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által ­életre hívott eseményhez. Az egri programok ­koordinátora az egyetem tudományos rektorhelyettese, dr. Juhász Tibor, aki 2017 óta szakmai felelőse a rendezvénynek. Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz – ez az idei mottó, s az egri egyetem előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket szervez.

Vass Judit

20210601 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Dr. Juhász Tibor (tudományos rektorhelyettes, Eszterházy Károly Egyetem - Eger)

Fotó: Berán Dániel

– Hogyan kapcsolódik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az országos program üzenetéhez?

– Elsősorban a pedagógia területén fókuszálunk a mottóra, hiszen intézményünk fő profilja a pedagógusképzés, és a jövő pedagógusnemzedékét képezzük. Fontos projektünk a Komplex Alapprogram, amely az oktatási rendszer minőségének javítását, hatékonyságának és eredményességének növelését célozza meg. Arra fókuszál, hogy miként nyújthatunk élményközpontú oktatást a jövő nemzedékei számára. Ugyancsak a központi témához tartoznak például a klímaváltozással kapcsolatos kutatásaink is. Emellett természetesen vannak más témájú programjaink, szinte minden, az egyetem képzési és kutatási portfóliójához tartozó területről. Évről évre kiemelt szerepet kapnak bizonyos jubileumok is, idén például Pilinszky 100 címmel előadást hallhatnak az érdeklődők Pilinszky János költészetéről az Egyetemi Színpad EKKE és a Tittel Pál Könyvtár közös rendezvényén. Fontos számunkra, hogy ezen az ünnepen a tudomány és a művészet egyaránt kiemelt szerepet kapjon, hiszen nálunk mindkét területen kiváló képzés folyik.

– Milyen programokat emelne ki a kínálatból?

– Egyrészt a tudomány népszerűsítéséhez és a tehetséggondozáshoz is kapcsolható Természettudományok az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen címmel szervezett rendezvényünket, amelynek elején a Magyar Örökség díjas Magyar Természettudományi Társulattal írunk alá egy fontos együttműködési megállapodást, majd az egyetemen zajló természettudományi kutatásokról hallhatnak rövid összefoglaló előadásokat a résztvevők. A másik kiemelt A hit és az ész dialógusa címmel meghirdetett eseménysorozat nyitó előadása. Ezt azért is tartjuk lényegesnek, mert sokan kíváncsiak arra, milyen hatással van a fenntartóváltás az egyetem mindennapjaira.

Arra keressük a választ, hogy a hit és a tudomány hogyan kapcsolódhat össze.

Olyan elismert tudósok lesznek például a vendégeink, akik hívők, és arról számolnak be, hogyan segíti a hit őket a tudományos munkájuk során, vagy épp fordítva, olyan egyházi képviselők, akik eredményes kutatómunkákat végeznek. Az első vendégünk Frivaldszky János professzor úr lesz, aki Miként lehet jelen a hit a tudományban, az inspirációban és a kutató mindennapjaiban? címmel tart előadást november 23-án. Tavaly a járványhelyzet miatt online tudtuk megszervezni a rendezvénysorozatot, idén azonban szerencsére lehetőségünk van arra, hogy a járványügyi szabályok betartásával a világhálós események mellett jelenléti programokat is szervezzünk.

– Mint tudományos rektorhelyettes mit vár a fenntartóváltástól?

– Bízom benne, hogy a hosszú éveken át tartó, folyamatos átalakulások után a fenntartóváltással egyetemünk nyugvópontra talált, kiszámíthatóbb környezetben, stabilabb anyagi körülmények között dolgozhatunk tovább, a tudományok és a művészetek javára. Az előttünk álló infrastrukturális és eszközfejlesztések a tudomány művelésének feltételeit is jelentősen javítják majd.

– Mennyiben ad pluszelfoglaltságot az ön számára a vezetői munka?

– Aki egy egyetemen vállal oktatói-kutatói állást, az mindkét területen jól szeretne teljesíteni. Ez pedig már önmagában teljes embert kíván. A vezetői feladatokkal is hasonló a helyzet, ezáltal kicsit hosszabbak a munkanapok, de az is előfordul sajnos, hogy az oktatói vagy a kutatói munka háttérbe kerül. Igyekszem tartani az egyensúlyt.

– Hogyan tudja ezt a sok vállalást összeegyeztetni a családdal?

– Szerencsés helyzetben vagyok, hogy a családom mindig mellettem áll. Ezúton is köszönöm nekik a támogatást. A munka ugyan időt vesz el, de ha jól sikerül, olyan energiával is feltölt, amelyet cserébe haza tudok vinni magammal.

– A munka és a család mellett szenvedélye a zene is, hiszen két egri zenekarban is gitározik. Ez a szerelem mikor született?

– Még középiskolás koromban, akkor ragadott magával ugyanis a rockzene. Gitártanulmányaimat Karcagi Nagy Zoltánnál kezdtem, majd főképp autodidakta módon folytattam. Kicsit nehezen is indult a dolog, küzdenem kellett a hangokért, mégis már a kezdetektől játszom különböző zenekarokban. Ami az egrieket illeti, a Superego triónak 2010 óta vagyok tagja, saját dalokat adunk elő, mi úgy nevezzük, szalonmetál stílusban. A Back to Floyd zenekarral pedig a Pink Floyd nagysága előtt tisztelgünk, immár nyolc esztendeje.

– Fontos önnek a sport is, hiszen rendszeresen fut. Ez a szenvedélye mióta tart?

– Ez is nehezen indult... Mindig nagy lelkesedéssel fogtam bele, de hamar abbahagytam. Aztán 2008-ban három kollégámmal nyertünk egy bonni ösztöndíjat, és odakint eldöntöttük, hogy belevágunk a futásba. Ekkor éreztem rá az ízére. Heti háromszor-négyszer futok, alkalmanként tíz kilométert. Versenyezni nem szeretek, főleg nem magammal. Számomra a futás egy tökéletes kikapcsolódás, egy rekreációs tevékenység, amely feltölt, és energiát ad a mindennapokhoz.

– Itt végzett az egri főiskolán, és tizenöt éve annak, hogy az intézmény oktatója. Mit jelent önnek Eger?

– A főiskola után Debrecenben végeztem az egyetemi tanulmányaimat, de mindig megmaradt az Egerhez való érzelmi kötődés. Amikor 2006-ban felkértek, hogy tanítsak itt, azonnal igent mondtam. Feleségemmel a mai napig turistaként élünk a városban, Eger-imádók vagyunk, igyekszünk minden programon ott lenni, felfedezni a városból mindent, amit csak lehet.

Névjegy

Juhász Tibor

Született: 1976-ban született Szolnokon.

Tanulmányai: 2006: PhD matematika- és számítástudományok (Debreceni Egyetem),

2002: MSc okleveles matematikus (Debreceni Egyetem),

1999: matematika és számítástechnika szakos tanár (Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola).

Kutatási terület: csoportalgebrák, függvényegyenletek.

Nős, három gyermek édesapja. A felesége, Hovanecz Fruzsina a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium pedagógusa.

Gyermekeik: Bertalan 15, Sarolta 10 éves, Emese idén augusztus 1-jén született.

Hobbija: zenélés, futás, motorozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában