gazdaság

2021.12.02. 17:30

Hétszáz Heves megyei gazdálkodótól vár adatokat a KSH

Idén második alkalommal végez felmérést a statisztikai hivatal a gazdálkodók között.

Tóth Balázs

20210329 Kál fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Morvai családi gazdaság tehéneszete. képen: Nagy József, állatgondozó

Fotó: Huszár Márk

Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, ezt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Az éven belüli második, rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Európai Uniónak teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének. A felvétel eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozókat, a támogatási rendszerek megalapozását segítik.

A KSH tájékoztatása szerint megyénkben 691 címet érint. Tizennégy település gazdálkodóitól várnak adatszolgáltatást a statisztikusok, a legtöbb település a Hatvani járásból került ki, Apc, Ecséd, Hatvan, Kerekharaszt, Lőrinci és Nagykökényes gazdálkodóit is felkeresik. A Füzesabonyi járásból Füzesabony, Kál és Kompolt került be az összeírásba, a Pétervásáraiból pedig Mátraballa, Mátraderecske és Recsk, míg a Gyöngyösi, illetve a Bélapátfalvi járást Visonta és Szilvásvárad képviseli. A legtöbb egyéni gazdálkodó Hatvanban került be a mintába, 126, Recsken 92, Füzesabonyban 83 termelőtől várnak adatokat. A legkevesebben, kilencen Kerekharasztról válaszolhatnak a kérdésekre, a kérdőív online kitöltéséhez szükséges információkat e-mailben, vagy postai levélben juttatták el hozzájuk.

Adatokat várnak a gazdálkodóktól. Képünkön a Morvai családi gazdaság tehenészete Illusztráció: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az adatszolgáltatás elsősorban a növénytermesztésre, agrotechnikára, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki. Az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező. Ugyanakkor a 2020-as agrárcenzus és a hivatalban folyó módszertani fejlesztések lehetővé tették, hogy a 2021. júniusi összeírás óta az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a felvétel mintaelemszámát nagymértékben csökkentsék.

Amennyiben valaki nem tölti ki online a kérdőívet, akkor fényképes igazolvánnyal rendelkező összeíró keresi fel őket november 26. és december 15. között. Az érintettek az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is szolgáltathatnak adatokat.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli. A feldolgozott eredményeket a KSH az adatgyűjtést követően e-mailben megküldi azoknak, akik ezt kérték a kitöltéskor. A kérdőívet legkésőbb november 25. éjfélig online visszaküldők százezer forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában