vadkár

2021.12.04. 07:00

Rendre őzek dézsmálják meg a felsőtárkányi temető friss virágait

Számos alkalommal írtunk már arról, hogy a vadállatok egyre gyakrabban teszik „tiszteletüket” lakott településeken, vagy azok közelében. A megyeszékhely szomszédságában lévő Felsőtárkányban élő olvasóink közül többen is megkeresték a Heolt azzal, hogy az elkerítetlen temetőben egyre több kárt okoznak ezek a vadak.

Sike Sándor

Fotó: Shutterstock

– Az édesanyámat most temettük, mint ilyenkor az szokás, rengeteg virág és koszorú borította a friss hantokat. Sajnos mindössze egy napig. Másnapra teljesen elpusztították azokat az őzek. De nem jártak másként mások sem, akik élő virággal díszítették a sírt például mindenszentekkor – fakadt ki az egyik, a faluban élő olvasónk.

A hölgy elmondása szerint ők is, de tudomása szerint mások is beszéltek már a polgármesterrel az ügyben, aki jelezte: ismeri a problémát, de nem egyszerű megoldást találni a helyzetre.

A Heol kérdésére a faluvezető, Szántósi Ráfael közölte: valós és nagy probléma a vadak temetőben való rendszeres megjelenése. A faluban például az a szokás, hogy halottak napját megelőzően kiviszik már a virágokat, rendbe teszik a sírhelyeket. Idén nagyon sok jelzés érkezett az önkormányzathoz a növényi díszekben tett vadkárokról.

– Annyi bizonyos, hogy a két sírkert körbekerítése horribilis összegbe kerülne. Nem is fogjuk bekeríteni. A hatalmas kiadáson túl azonban az is probléma, hogy valódi védelmet nem jelentene a bejáró vadak ellen – mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint tartják a kapcsolatot a vadásztársasággal, közös véleményük, hogy a gyakoribb célzatos vadászat azon a területen, ahonnan bejönnek az őzek és szarvasok, segítene valamicskét. Nem járható út viszont a hangriasztás. A temető közelében élő családoknak nem lenne nyugalma. Szántósi Ráfael szakemberektől hallotta, hogy a probléma azóta erősödött fel, amióta a Bükkben megjelentek a farkasok, mert előlük húzódnak a falvak felé a prédaállatok. Legutóbb például közvetlenül a Bambara Hotel közelében láttak a közelben élők három borzot is egyszerre.

– Hogy mennyire súlyos a helyzet, jól jelzi, amit az egyik buszsofőr mondott el nekem. Az utolsó esti járat befejeztével, mint mindig, a hivatalunk udvarán parkolta le a buszt. Ez a terület közvetlenül a belső sírkerttel szomszédos. A jármű reflektora fényében 12 szarvast számolt össze az autóbusz vezetője. Valamennyi kapitális példánynak tűnt – mondta a faluvezető.

Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Szervezetének titkára kérdésünkre azt mondta: a Bükkben egyre nagyobb számban megtelepedő farkasok valóban lehetnek az egyik kiváltó ok, ami miatt az őzek, szarvasok más élőhelyre húzódnak. Arra a kérdésre pedig, hogy a keletkezett kárt kinek kell viselnie, úgy vélekedett: kerítés híján nem feltétlenül a vadásztársaságon lehet számon kérni a kárt.

– Persze ennél a sommás álláspontnál összetettebb ez a konkrét ügy. Egymással egyeztetve, közös erővel kell a megoldást keresni az önkormányzatnak és a vadásztársaságnak – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában