Oktatás

2022.05.02. 17:29

Nem találták nehéznek az idei magyar érettségit a Heves megyei diákok

Megkezdődtek az érettségik, hétfőn elsőként magyarból adtak számot tudásukról a végzős diákok.

M. H.

Hétfőn elkezdődött az érettségi a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban is

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Május 2-án a középszinten érettségizőknek a magyar nyelv és irodalom vizsga feladatsorának első részében egy 1999-es szótár előszavát kellett elolvasniuk, melyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. Az ismeretterjesztő szöveg elolvasása után meg kellett oldaniuk különböző feladatokat. Az első feladatsor második felében az iskolai memoriterekről írhattak érvelést vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásról fogalmazhattak meg hozzászólást. Az érettségizők a második részben egy Szabó Magda novellát, Janus Pannonius egy ismert költeményét és Juhász Gyula egy versét kaptak feladatul. 

Az idei érettségi első napján magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren vizsgáztak az országban, emelt szinten több mint 2200-an adtak számot tudásukról. A Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint szűkebb hazánkban magyar nyelv és irodalomból összesen 2289-an adtak számot tudásukról, közülük 91-en emelt szinten.

Csintalan Edina, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium magyartanára értékelte a mai vizsgát. Mint mondta, első pillantásra eléggé száraznak tűnt a szövegértési sor, ám a feladatok egyértelműek voltak. A diákok is arról számoltak be, hogy nem volt nehéz a feladat, ahogy az érvelés sem, a tanulóknak jó gondolataik voltak.

– A következő részben az összehasonlító verselemzés könnyebb volt, ám mégis csak egy diák választotta, a többiek novellát elemeztek. Azt mondták, sokat segítettek a jó kérdések – részletezte a pedagógus. Az emelt szinten érettségizők sem panaszkodtak, tanáruk szerint a verselemzés volt aránytalanul nehezebb, ám a vizsga többi részét korrektnek vélte. 

Kedden a matematikával folytatódnak a vizsgák, megyénkben összesen 2363-an maturálnak, ebből középszinten 2225-en, emelten 138-an. Érdekesség, hogy matematikából angol nyelven is vizsgáznak a Heves megyei végzősök, utóbbiból középszinten 71-en, emelten hárman. 

Szűkebb hazánkban történelemből középszinten 2304-en érettségiznek, azonban öten angol nyelven adnak számot tudásukból. Angol nyelvből egyébként 2243-an méretik meg tudásukat, ebből az emelt szintű feladatokat 511-en választották. Biológiából 271-en érettségiznek, ebből az emelt vizsgát 177 végzős választotta. Kémiából százan mérettetik meg magukat emelt szinten.

Érdekesség, hogy az idén autó- és repülőgép-szerelési ismeretekből is lesz vizsgázó, egy végzős vág neki az emelt szintű írásbelinek. Szintén egy-egy diák számol be tudásáról emelt szinten ének-zene tantárgyból, kínai nyelvből, képző- és iparművészetből, valamint két végzős diák közúti és légi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismereteiről ad számot, közölte a kormányhivatal. 

Az írásbeli vizsgák május 23-án fejeződnek be, a szóbeli érettségi pedig június 1-jétől 24-ig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában