Tájház

2022.07.06. 11:16

A Magyar Építészeti Fórum kiemeleten támogatta a parádi tájház megmentését

A Magyar Építész Fórum hivatkozást tett közzé a napokban a parádi tájház újjászületésének körülményeiről.

Barta Katalin

A palóc építészeti örökség fontos darabját mentették meg Parádon

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Korábban többször is hírt adtunk portálunkon az egyik legrégebbi palóc építészeti örökség sorsáról. Az épület két éve égett le, helyreállítása komoly szakmai hozzáértést kívánt. Végül a Teleky Alapítvány vállalta a feladatot. 

A fórum bejegyzésében a következőket írják az épületről: A Parád, Sziget utcai tájház együttes tizennyolcadik századból származó tájtípusú emlék. Az archaikus használatot képviselő lakóépület egyedi és ritkaság, a keretvázas, palló vázkitöltésű, füstlikas tetős házak utolsó példánya. Ebben a korban Észak-Magyarország lakó- és gazdasági épületei még helyben található, természetes anyagokból épültek, fából, szalmából; emiatt a falvakban leginkább a tűztől tartottak. Ezt igazolja a szomszédos telken 2020 nyarán keletkezett kisebb tűz, ami átterjedt és jelentős pusztítást végzett a Tájház épületeiben.

A tűzeset után a Népi Építészeti Program soron kívül, kiemelten támogatta a helyreállítást - szakmai előkészítés és felújítás - az épületek megmentése érdekében. A munkák során újjáépült a lakóépület és a csűr tetőszerkezete, zsúpfedése, valamint a hidas. Ahol lehetőség volt rá, a megperzselődött faanyag megtartásával történt a helyreállítás. A tűz, majd az oltás ellen is a legjobb védelmet a födémen készült sártapasztás jelentette. Ennek köszönhető, hogy a lakóépület födémét csak megerősíteni kellett, illetve – mivel a tűz megváltoztatta a régiek tulajdonságait – új tapasztások készültek.

Megújultak az épületek belső terei, a nyílászárók, a padozat és az oltás során megsérült kemence is. A felújítás után újból méltó környezetbe kerülhet vissza a Tájház kimentett és felújított gyűjteménye - számolnak be az elvégzett értékmentő munkáról a szakmai portálon. 

Mudriczki Józseftől, a település polgármesterétől megtudtuk, hálásak az alapítvány szakszerű közreműködéséért. Múltjuk olyan meghatározó örökségét mentették át az utókornak, amelyért mindenki hálás lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában