Lelkigyakorlat

2022.07.15. 17:20

Megtelt fiatalokkal az egerszalóki találkozó helyszíne

A lelkiségre helyezik a hangsúlyt a találkozó résztvevői, akik közt nagyon sokan családdal érkeztek.

Kiss Balázs Levente

Rengeteg érdeklődő érkezett a 40. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatra

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Magasabb fokozatba kapcsolták a lelki erőműveket – a megnyitóban elhangzottak szerint – azok a fiatalok és lélekben fiatalok, aki a katolikus egyház által szervezett negyvenedik Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat vendégei csütörtöktől vasárnapig.

Mint Kovács Krisztián, az Egri Főegyházmegye ifjúságpasztorációs munkatársa, az esemény szervezője összefoglalta, az 1982 óta létező, évente rendezett sorozat szervezői és résztvevői között sokan már a gyermekeikkel térnek vissza a rendezvényre. Az esemény jó alkalom arra, hogy ott minden felmerülő problémát közösségben és egyénileg is meg lehessen beszélni kötöttségek nélkül. A két év kihagyás után újra megtartott mostani találkozó fő témája a hivatás, ami a család vagy a munka terén is érthető.

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat.
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Ternyák Csaba egri érsek a megnyitó misén a boldogságról beszélt. Mint kifejtette, azok az igazán boldog emberek, akik az Isten róluk szóló álmát meg tudják fejteni és ezt meg tudták valósítani. Kiemelte, Isten tervének megvalósítása a boldogság forrása.

A július 17-ig tartó eseményen a szentmisék és lelki programok mellett ezúttal is tartanak kiscsoportos beszélgetéseket, műhelymunkát, tanúságtételeket és koncerteket. A jelenlévők többek közt találkozhatnak Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, Böjte Csaba és Roska Péter atyával, Fodor Rékával és férjével, Greguss Sándorral is, valamint több lelkiségi mozgalom és szerzetesrend képviselőjével. A könnyedebb programok között lesz lézershow, valamint táncházat tart az Esztenás zenekar.

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A megnyitón köszöntötték Kerényi Lajos atyát, aki az életre hívója a szalóki találkozóknak. Az érseki méltatásban elhangzott, hogy az eseményhez negyven éve kapcsolódó atya most ünnepli pappá szentelésének hetvenedik évfordulóját és egyben kilencvenötödik születésnapját. Mindig biztos útmutatást adott az ifjaknak, a fiatalok is örömmel ragaszkodnak hozzá. Ebből az alkalomból Dr. Ternyák Csaba az egri Bazilika jubileumi ezüst emlékérmét ajándékozta Kerényi Lajosnak.

Kerényi Lajos S.P. piarista szerzetes, római katolikus pap és Dr. Ternyák Csaba, egri érsek
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepelt ennek apropóján felelevenítette, tizennyolc éves korától érezte, hogy Istennek van terve vele, ennek köszönhette, hogy a frontszolgálatot túlélte a második világháborúban, majd az ezt követő kényszermunkatábort a Gulágon, ahol kilencvenhármas számú szénbányászként kellett dolgoznia nevétől megfosztva. Mint mondta, örömmel és jókedvvel legyőzhető volt minden akadály.

A köszöntés részeként a piarista szerzetes egy sportmezt is átvehetett, amint a negyvenes, hetvenes és kilencvenötös szám is szerepelt.

A találkozó zárómiséje július 17-én lesz, mely egybeesik az egerszalóki kegytemplom Kármelhegyi Boldogasszony-búcsújával.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában