Elismerések

2023.01.11. 13:55

A mentősök munkáját is elismerték az Eger Csillagai 2022 díjak átadásakor + fotók, videó

Az Egri Lokálpatrióta Egylet 16. alkalommal hirdetett szavazást, hogy kiderüljön, ki kapja az Eger Csillaga címet.

F. V. E.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Eger Csillagai 2022 díjakat kedden este adták a Líceum kápolnájában.

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében megemlítette, hogy az egriséghez hozzátartozik például az Egri Vár, a várvédő hősök, Gárdonyi Géza, az Egri Bikavér, a szőlő- és borkultúra, a termál- és gyógyvizek is, s mindazon civil szervezetek is, melyek formálták az egriek tudatát, ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az ide települők egrivé váljanak.

A gálaest Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnökének beszédével folytatódott. 

– Azzal a határozott szándékkal indítottuk útjára az Eger Csillaga jelölést, hogy az egriek figyelmének középpontjába állítsuk a legkiválóbbakat, és a legnagyszerűbb teljesítményeket. Teljesítményeket például a gazdaság területén, hiszen egy város, egy vármegyeszékhely nem adhat minőségi életkörülményeket lakóinak, ha nincs benne helye versenyképes, korszerű gazdaságoknak, vagy ha nincsenek olyan vállalkozók, akik fejlesztenek, beruháznak, munkahelyeket teremtenek. Eger gazdag intézményhálózattal is rendelkezik. Ezek az intézmények az élet szinte minden területén tevékenykednek, az oktatásban, az egészségügyben, a kultúrában és a szociális ellátásban is  – hangsúlyozta Habis László. Azt is kiemelte, Egernek erős társadalmi háttere van, számos egyesület és alapítvány tevékenykedik kiváló színvonalon a városban.

Az Egri Lokálpatrióta Egylet felhívására öt kategóriában három-három jelöltre lehetett voksolni. 

Minden jelöltet oklevéllel és ajándékkal köszöntöttek a keddi ünnepségek, s kihirdették a kategóriák győzteseit, akiknek elsőként Habis László gratulált.

A gazdasági társaságok kategória győztese a Pásztor-Hús Kft., melynek tulajdonosa, Tóth Sándor elmondta, 1985-ben alakult kis vállalkozásból nőtte ki magát a cég. Magyar tenyésztőktől és termelőktől vásárolt jó minőségű alapanyagokból állítják elő házias termékeiket, melyeket nagy bolthálózatokba és kis településekre is eljuttatnak.

Intézmények közül a legtöbb szavazatot az Országos Mentőszolgálat - Mentőállomás Eger kapta. Bónus Mihály mentőápoló, mentőtechnikus kiemelte, rendkívül jó kollégákkal, bajtársakkal dolgozik együtt, s mindig arra törekednek, hogy a lehető legnagyobb empátiával forduljanak azokhoz, akik segítséget kérnek tőlük. 

– Nagy meglepetés volt számunkra már maga a jelölés is. A bajtársaim nevében is köszönöm, hogy mi lehettünk a kategóriánk nyertesei – mondta Bónus Mihály, aki hozzátette, ezentúl is azon lesznek, hogy a nap 24 órájában, minden körülmény között mindenkinek segítsenek. 

A szervezetek kategória nyertese az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa lett.

Magánszemélyek közül pedig Buda Péter atyára voksoltak legtöbben: ő 2013-tól az egri papi szeminárium rektora, 2014-től pedig Ternyák érsek úr kinevezte főszékesegyházi kanonokká is, áll a méltatásban. 

Végezetül a fiatalok kategória győztesét ismertették. Eperjesi Zsófia zenész, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium végzős tanulója kapta a legtöbb szavazatot. Fuvolázik, emellett zongorázik, s számos együttesben játszik, például tagja a Szihalmi Fúvósok csapatának, valamint az Arcadia Kamaraegyüttesnek, az Egri Obsitos Fúvószenekarnak, és az Egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium ének- és zenekarának is.

A Líceum TV jóvoltából az eseményről már megtekinthető egy videó, amelyet Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke osztott meg saját Facebook-oldalán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában