Elismerés

2023.02.05. 21:40

Dr. Fülöp Lajos szeretettel gondol a Gyöngyösön töltött időre

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nyugalmazott tanára tavaly töltötte be a 90. életévét.

Dr. Fülöp Lajos

Forrás: Czímer Tamás/ Heves Megyei Hírlap

Gyöngyös A város helytörténeti és irodalmi életében végzett kimagasló tevékenységéért dr. Fülöp Lajos nyelvész, etnográfus, irodalmár és művészettörténész, Gyöngyös Pro Civitate-díjas díszpolgára idén a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést vehette át az önkormányzattól. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nyugalmazott tanára tavaly töltötte be a 90. életévét. 

Karácsondon született, de gyermekkora óta Gyöngyösön nevelkedett. Ahogy ő maga fogalmazni szokott: ha a teste nem is, de a lelke mindenképpen Gyöngyösön született. Itt nőtt fel, végezte el elemi iskolai és gimnáziumi tanulmányait, majd az egri főiskolai és a debreceni egyetemi diplomaszerzés után 1956-ban tért vissza Gyöngyösre. Itt szolgálta a várost és környékét, 1956-tól 1966-ig gimnáziumi tanárként, majd utána 1977-ig az intézmény igazgatójaként és a ferences könyvtár vezetőjeként. A helyi nyelvi-, irodalmi-, néprajzi- és művelődéstörténeti hagyományok felkutatását, megismertetését, a szülőföld szeretetét, a lokálpatrióta öntudat – sajátos szófordulatával: a gyöngyösiség – gazdagítását tartotta és tartja a legfontosabb feladatának. Fél évszázadig élt Gyöngyösön, itt alapított családot. Ebben az időben szinte a város mindenese volt. 

Budapestre költözése után az Országos Pedagógiai Intézet magyar nyelvi tanszékét vezette. Részt vett többek között a középiskolai magyar nyelvi tantervek szerkesztésében, a magyar nyelvi tankönyvek kiadásában, a szakfelügyelők és a határokon túli magyar tanárok továbbképzésében. Bekapcsolódott az ELTE magyar nyelvi tanszékének munkájába, tagja lett a Magyar Tudományos Akadémia oktatási munkabizottságának, társszerkesztője volt a Magyartanítás, és rovatvezetője az Édes Anyanyelvünk című folyóiratoknak. Az alapítás időszakában, 2003-tól 2004-ig, elvállalta a Gyöngyös Város Barátainak Köre elnöki tisztét, melynek azóta is díszelnöke. 

Csak térben szakadt el a várostól, lélekben sohasem

– Csaknem ötven éves koromban a főváros lakója lettem – fogalmazott dr. Fülöp Lajos az idei kitüntetése átvételekor. – Gyöngyöshöz, a Mátraaljhoz igyekeztem mindig hűséges maradni. Tamási Árontól tanultam: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Én a Mátrai tájhazát szerettem és szeretem, mert itt érzem igazán otthon magam. Sokat kaptam ettől a várostól neveltetésem, gyermekkorom idején, gimnáziumi első éveimben ösztöndíjat kaptam, és sorolhatnám. Ezt jó néhány versemben megírtam már. Nosztalgiával, emlékező tisztelettel, szeretettel gondolok vissza az itt töltött időre, hiszen városunktól csak térben szakadtam el, lélekben sohasem. Azóta szinte hetente jártam haza előadásokat, könyvismertetőket tartani, zsűrizni. A tanítványaimat is a szülőföld szeretetére, a lokálpatrióta öntudatra igyekeztem nevelni, a gyöngyösiség gazdagítására. 


 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában