Megoldották

2023.04.24. 14:00

Nem kell már a zsákokra várni, kéthetente egy köbméter zöldhulladék leadható az új egri feldolgozóban

Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám adta át hétfőn délelőtt a Városgondozás Eger Kft. Építési-Bontási Hulladékfeldolgozó telephelyén kialakított zöldhulladék hasznosítót. A vármegyeszékhely és Egerszalók között található létesítmény kialakítása és eszközei 46 millió forintba kerültek.

S. S.

46 millió forintba kerültek a létesítmény kialakítása és eszközei

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A vármegyeszékhely polgármestere – akinek kíséretében ott volt Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármester – emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években gondot jelentett a zöldhulladék elszállítása, mert Eger nem rendelkezett szabályos hasznosító létesítménnyel, a ami most elkészült megoldást kínál az eddigi problémák felszámolására és egyben lehetőséget teremt a piaci szereplők számára a hulladékok szabályos és törvényes elhelyezésére, átadására.

A polgármester megfogalmazása szerint önerő, szándék, akarat és összefogás kellett csak, s meg lehetett oldani a nagyon régi "háromzsákos" problémát. Fontos ez a város életében, kis túlzással történelmi lépés szerinte. A megoldáshoz három szereplős egyeztetésre – az Egri Városgondozás Kft., az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Heves Vármegyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás között – volt szükség.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere  a sajtótájékoztatón
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Ádám szavaiból kiderült: azok az eszközök, amelyeket a zöldhulladékot feldolgozzák 35 millió forintot érnek, a Városgondozás 11 millió forintból alakította ki  a 600 négyzetméteres betonplaccot, ahol a zöldhulladék kezelését végzik. A működéshez – komposztálás, egyéb zöldhulladék kezelés – pedig minden szükséges engedélyt beszereztek már. Az előállított biomasszát pedig tüzeléshez értékesítik, így a korábbi gyakorlattól eltérően, amikor is tonnánként közel 20 ezer forintért történt az elszállítás, most nem kiadást, hanem bevételt jelenthet a zöldhulladék.

A létesítmény átadásán kiderült az is, hogy a feldolgozó évi kapacitása 6000 tonna, s minden érintett lakos kéthetente egy köbméter zöldhulladékot rakhat ki – saját zsákba, vagy kötegelve – amelyet a hulladékgazdálkodási cég munkatársai elszállítanak nem csak Egerből, hanem mind a 16, általuk gondozott településről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában