Agresszív fiókák

2023.07.26. 13:45

Eger környékén fészkelnek a levegő akrobatái, de az elkerülő út veszélyezteti az élőhelyüket

A fokozottan védett madaraknak jó évük van. A Bükk hegység peremén táplálékban gazdag az élőhelyük.

Szabadi Martina Laura

A békászó sas zsákmányával

Forrás: bnpi.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tette közzé Domboróczki Gábor természetvédelmi őr békászó sasokat ábrázoló fotóit.

Mint írják, ezek a fokozottan védett madarak a levegő akrobatái, s igen jó évük van most most.

– A Bükk hegység peremén táplálékban (rágcsálók, kétéltűek,  hüllők és  rovarok) gazdag az élőhelyük. Szűkebb hazánkban, a Bükk hegység peremén jelenlegi ismereteink alapján 15-16 páros békászó sas (Clanga pomarina) él, amely populáció országos viszonylatban is kiemelkedő a közel 40 ismert és megfigyelt területből – írja a nemzeti park igazgatóság.

– A békászó sas hazánkban fokozottan védett, és közösségi jelentőségű Natura 2000-es jelölő faj. Költőterületei a Bükkben általában az olyan peremterületekre korlátozódnak, ahol a táplálkozó területek közelében még megtalálhatók a fészkelésre alkalmas zárt, idős, és lehetőség szerint zavartalan erdőállományok. A faj megmaradásához tehát egyaránt szükség van a megfelelő fészkelő és táplálkozó területekre. 

Azt írják, a hazai populációt veszélyeztető tényezők közül is az ezeket a területeket érintő változtatásoknak lehet a legnagyobb a jelentősége.

– A táplálkozó területeket leginkább a művelési ág megváltoztatása (erdősítés), és a beépítés (például ipari park létesítés, bővítés, útépítés) veszélyezteti. Ilyen az Egerben tervezett elkerülőút építése is, ami a tervek szerint akár 3 pár békászó sas táplálkozó területét is érintheti, és a későbbiekben az útfejlesztések után raktárépületek és ipari létesítmények megépítésével azt meg is szüntetheti. A békászó sasra jellemző a fiókakori agresszivitás, ami miatt csak az erősebb idősebb fióka marad életben, és ennek következtében egy pár általában évente csak egy fiókát tud repíteni. Vonuló madár. A telet Afrika déli részein tölti, így jelentősek a vonulási veszteségek is. A kirepült fiókáknak csak töredéke ér le a telelő területekre. A vonulási útvonalak mentén is szélerőmű parkok és repülőterek épülnek, beépülnek korábbi táplálkozó és pihenő területeik. A több ezer kilométeres (víztesteket és hegyláncokat is érintő) vonulás ráadásul nem csak fizikai igénybevételt jelent a madaraknak. Szíriában és Libanonban a vonulási időszakban fényképező helyett puskával lövik a vonuló madarakat pusztán szórakozásból – részletezték a szomorú tényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában