Veteránok

2023.07.30. 11:50

Hatodszor találkoztak a veterán tengerészek Makláron + videó

Az összefogás eredményeként idén nyáron is megrendezték, immár a 6. Veterán Tengerész Találkozó Makláron a Tengerész Múzeum területén és parkjában, valamint kiszolgáló létesítményeiben. Az eseménynek 172 vendége volt, ebből 86 tengerész.

Sike Sándor

86 tengerész vett részt az eseményen

Forrás: Beküldött

Köszöntötte az egybegyűlteket Hanuszik Csaba, a település polgármestere is, aki üdvözlő beszédében  kitért arra, hogy 10 évvel ezelőtt, a A Tengerész szobor avatását megelőző éjszaka, mikor közösen szerelték fel az iránymutató táblákat, Dobozi Gábor elmondta neki: az az  álma, hogy a veterán tengerészeknek egy találkozási helyet biztosít és hoz létre.  

– Ez csak egy gondolat volt, de meglátjuk, hogy mi lesz ebből. Gábor nem adott fel semmit könnyen, amint láthatjuk, létrehozta a múzeumot. Mi a múzeum? A múltnak a kiállítása, de itt egy élő múzeum van, ahol nemcsak a múlt, de a jövő is itt van, hiszen mellettem a Magyar Hajózási Technikum diákja, aki a jövőt képviseli. Tehát hála Istennek, összehozza a múltat a jövővel. Mindenkinek kívánom, hogy még jó pár évig itt találkozzanak a tengerészek. Mindenki itt legyen jövő évben, aki itt van most közöttünk - fogalmazott beszédében a polgármester.

A találkozón belül idén is megemlékeztek a Nemzetközi Tengerész Szervezet éves nemzetközi rendezvénynapjáról, a Seafarer’s Day-ről
A találkozón belül idén is megemlékeztek a Nemzetközi Tengerész Szervezet éves nemzetközi rendezvénynapjáról, a Seafarer’s Day-ről
Forrás: Beküldött

Az eseményen – a Himnusz, a lobogófelvonás és a Tengerész Imát követően – Pallagi Judit elénekelte az Ave Maria című dalt. A találkozón belül idén is megemlékeztek a Nemzetközi Tengerész Szervezet éves nemzetközi rendezvénynapjáról, a Seafarer’s Day-ről, amelynek időpontja minden év június 25-e. Dobozi Gábor megköszönte a község önkormányzata, tengerészek, magánemberek támogatását, illetve a civil segítői jelentős munkáját.

A látogatók megtekinthették a múzeumi újdonságokat, az új kormányállást, morzeállomást, a Dzsungelsuli világtérképét, a tengeri vitorláshajót és egyéb újonnan kiállított relikviákat. 

– A rendezvény a résztvevők egybehangzó véleménye szerint rendkívül jól sikerült és tovább növelte a község hírnevét belföldön és külföldön egyaránt valamint  gazdagította a médiákban az ismeretanyagot  Maklár neves kulturális létesítményéről – fogalmazott portálunknak a Tengerészeti Múzeum alapítója, a találkozó házigazdája. 

Mint megtudtuk a BRITISH PUBLISHING HOUSE LTD- London életművének elismeréseképpen az esemény napján megjelentette a múzeumalapító életrajzát a Magyarország sikeres személyiségei című 2023-as enciklopédiában.  

A találkozóról videós összefoglaló is készült. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában