Élhetőség

2023.10.19. 13:55

Csökkent a bűnözés Egerben, előrelépett az élhetőségi rangsorban

Tavaly még a 14. helyen végzett Eger ezen a listán.

Molnár Helga

Csökkent a bűnözés Egerben, biztonságosabb a város

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Budapesten, valamint Pilisvörösvár és Pécs környékén a legjobb élni Magyarországon 2023-ban – derült ki az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsorából, amelynek élmezőnyébe idén hat olyan terület is bekerült, amely tavaly még nem szerepelt az első tízben, ezt a Világgazdaság foglalta össze cikkében.

A pénzintézet szakértői ezúttal is az oktatás, egészségügy, kultúra, bűnözés, munkaerőpiac, vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján vizsgálták, hogy milyen lehetőségeket biztosít az ország 174 járása és Budapest az ott élőknek, alapvetően befolyásolva ezzel az adott területen a lakáspiaci keresletet.

Az MBH kutatásában vizsgált szempontok alapján hazánk északkeleti részei rendelkeznek a legalacsonyabb értékekkel, és kevésbé kedvező a helyzete több dél-dunántúli járásnak, köztük a Balaton déli partján lévőknek is, amelyek a magas lakásárak miatt elsősorban a megfizethetőség tekintetében állnak rosszul, de nem teljesítettek jól az oktatás, a bűnözés és a munkaerőpiaci lehetőségeket nézve sem.

Habár az élhetőség tekintetében kiemelkedik Budapest és agglomerációja, illetve a vármegyeszékhelyek környékének jelentős része, vannak kivételek, mint a Kecskeméti, a Zalaegerszegi, az Egri, a Nyíregyházi és a Szolnoki járás. A vármegyeszékhelyek között az országosan is első Budapest vezet, amit tavalyhoz hasonlóan Veszprém követ a második helyen. Sokat javult Eger helyezése, a 2022-es 14. helyett idén a nyolcadik lett, szintén a csökkenő bűnözésnek köszönhetően. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában