Gyorsabb is lesz

2023.12.10. 10:50

Különleges fejlesztés zajlik a 25-ös főút Heves vármegyét érintő részén

Fejlesztik a 25-ös főút szűkebb hazánkat érintő szakaszát is, és a közlekedés is gyorsabb lesz itt.

Fekete-Vadászi Erika

Ütemterv szerint haladnak a munkálatok

Forrás: magyarepitok.hu

Kuriózumnak számító talajtámfallal fejlesztik a 25-ös főút Heves vármegyét érintő szakaszát is, valamint hidat és kapaszkodósávot is építenek, derül ki a Magyar Építők honlapján közzétett tájékoztatóból. 

Mint írják, ütemterv szerint halad az északkeleti régió egyik fontos közlekedésfejlesztése: a 25-ös számú Kerecsend – Bánréve másodrendű főút Szentdomonkos és Borsodnádasd közötti 7,5 kilométeres szakaszát építik át.

– A projektben a 25-ös főút teljes felújítása készül el. Heves vármegyében a 47+372-es és az 50+894,43-as kilométer szelvények között, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig az 50+894,43-as és az 54+184-es kilométer szelvények között. A teljes szakaszon kapaszkodósáv épül, így 2+1 forgalmi sáv alakul ki. A szélesítés miatt a szakemberek megépítenek 16 bevágás oldali gabionkosaras szerkezetű súlytámfalat, valamint 12 darab - a hosszúsága miatt a magyarországi projektek viszonylatában kuriózumnak számító - töltés oldali erősített talajtámfalat is – részletezték. 

A magyarepitok.hu közléséből az is kiderül, hogy 2025 nyarától a 23-as és 25-ös számú főútakon gyorsabb lesz a közlekedés. 

– A kivitelezési munkáltokat megelőzően mintegy 190 ezer négyzetméteren területelőkészítést végeztünk. Ilyen például a bozót- és cserjeirtás, a favágás, a tuskókiszedés, valamint a kaszálás. Heves vármegyében hozzávetőlegesen 17,5 kilométer alsóbbrendű közút lett kijelölve terelőútként, melyből mintegy 10 kilométer hosszúságban végeztünk burkolatfelújítási munkálatokat – idézték fel Farkas Iván, a HE-DO projektvezetőjének szavait. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósuló projekt célja az érintett szakaszon a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek számának csökkentése, az érintett települések életkörülményeinek javítása és az úthasználók járműüzemeltetési költségeinek csökkentése. A projektnek köszönhetően 2025 nyarától a 23-as és 25-ös számú főútakon Bátonyterenye-Bánréve közötti utazási idő jelentősen csökken, tették hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában