Érdekesség

2023.12.09. 21:17

Nemrég még jegesmedvékkel laktak, most pedig a BNPI területén fedezték fel a ritka madarat

Ritka madár bukkant fel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. A hósármány csak telelni érkezik hazánkba, akkor is az alföldi területeket részesíti előnyben.

Heol.hu

Már többször visszatértek hozzánk telelni

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

- Igazgatóságunk működési területének nyugati szegletében a hósármány ritka vendégnek számít. Nem véletlen, hiszen e hazánkba csupán telelni érkező faj elsősorban az alföldi pusztákon szokott feltűnni. Kollégáinknak azonban néhány éve sikerült felfedezni egy helyszínt a Cserhátalján, ahol azóta minden télen megjelenik néhány példány. A napokban is ott tartózkodott három egyed - adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A hósármány az egyik legészakabbról érkező vendég hazánkban. Szinte hihetetlen, de még a Spitzbergákon is fészkel ez a kistestű énekesmadár. Lehetséges, hogy a nálunk megfigyelt hósármányok néhány hónapja még jegesmedvékkel is találkoztak? Akár ez is elképzelhető, mindenesetre  méltán nevezhetjük őket a messzi Észak hírnökeinek. A hósármány hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint - tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában