Érdekérvényesítés

2023.12.16. 12:23

Recsken is többen csatlakoznak vasárnap a fuvarosok tiltakozásához

Az észak-hevesi térségben is féltik a munkájukat és a megélhetésüket a fuvarozással foglalkozó vállalkozók. Vasárnap délelőtt Recsken demonstrálnak.

Barta Katalin

Recsken december 17- én vasárnap délelőtt 9-től délig a helyi és a környékbeli fuvarozással foglalkozó vállalkozók és alkalmazottak demonstrációval jelzik, hogy nem kérnek a hivatásukat érintő jelenlegi versenyhátrányból. Vasárnap délelőtt a Recsk Eger felőli elágazójánál, az ipszilon kanyarban sorakoznak fel járműveikkel, hogy jelezzék, féltik munkájukat, és segítséget remélnek.

Pataki Viktor, a demonstráció szervezője portálunk érdeklődésére elmondta, húsz éve foglalkozik fuvarozással. Cégének jelenleg három alkalmazottja van, de számos környékbeli sofőrrel vannak állandó kapcsolatban. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy egyetértenek a záhonyi határátkelőhelynél demonstráló kollégáikkal. 

- A kamionosok elégedetlenségének az az oka, hogy miután az ukrán áruszállítók megjelentek az uniós piacon, több száz magyar vállalkozás került a tönk szélére - ezt már  Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára nyilatkozta a napokban a Magyar Nemzetnek.

A határátkelőhelynél hétfőn több kilométeres sorban várakoztak a kamionok, és az ukrán sofőrök közül többen is nemtetszésüket fejezték ki a magyar fuvarozók akciója miatt. Árvay Tivadar úgy fogalmazott, a hazai sofőrök nem a lengyel és szlovák blokádhoz hasonlót hoztak létre, mivel nem kaptak rá engedélyt, ezért magánszemélyként kezdeményeztek demonstrációt a szervezők.

Az előzményekhez tartozik, hogy az EU 2022-ben megállapodást kötött Ukrajnával és Moldáviával, hogy a humanitárius szállítások forgalma biztosított legyen. Erre azért volt szükség, mert a háború miatt bezárultak a tengeri és a légi szállítás kapui. A közúti szállítás megkönnyítése érdekében jött létre a megállapodás, ám mostanra ott tartanak, hogy az ukrán fuvarozók nem csupán éltek a lehetőséggel, hanem terjeszkedési, piacszerzési szándékkal is jelen vannak az európai, illetve a hazai piacon. Jelentősen, mintegy 30 százalékkal megnőtt az itthoni utakon az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a hazai cégeké négy százalékkal visszaesett – ismertette a probléma gyökereit az egyesület főtitkára. 

- Az Európai Tanács múlt heti gyűlésén elhangzottak alapján nem tárgyalják újra a korábban megkötött megállapodást, ezért a szlovák, lengyel és most már a magyar kamionosok is erősebben lépnek fel. Kisebb vállalkozásokról van szó, akik gyakorlatilag a tönk szélére jutottak az elmúlt időszakban a megcsappanó megbízások miatt.

Az ukrán fuvarosok ugyanis lényegesen olcsóbban vállalják a szállítást, a megállapodásban teljesített fuvarfeladataik teljesítése közben nem vonatkoznak rájuk az uniós előírások, a mobilitási csomag, az előírt pihenőtilalom, a kötelező minimálbér.

Pataki Viktor portálunknak elmondta, szolidárisak a magyar fuvarozókkal, épp ezért várnak mindenkit a vasárnapi akcióra, akik támogatják céljaikat.  

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában