Felújítás

2024.01.25. 17:05

Ternyák Csaba érsek elárulta, mikorra készül el teljesen az egri bazilika + videó

Hamarosan befejeződik az egri bazilika felújítása. Az egri érsek ünnepelni hív.

Heol.hu

Helyére került a Michelangelo Grigoletti alkotta Szent Mihály-olajkép is az egri bazilikában

Forrás: magyarkurir.hu

2020-ban kezdődött az egri főszékesegyház felújítása. Legutóbb a 20. század elején történt ilyen nagymértékű beavatkozás, mely hat éven át tartott. Az épület teljes külső és belső rekonstrukciójával együtt környezete is megszépül: körmeneti út létesül, és a főbejárat előtti lépcsősort is átalakítják. Január 12-én emelték helyére a déli mellékoltár Krisztus megkeresztelkedését ábrázoló festményét, erről korábban már beszámoltunk portálunkon.

Egy héttel később, január 19-én a Michelangelo Grigoletti alkotta Szent Mihály-olajkép is a helyére került az egri bazilikában. A munkálatokat Ternyák Csaba érsek is folyamatosan nyomon követi, ezúttal is jelen volt a kép beemelésénél.

Számos alkalommal vetődik fel a kérdés, hogy mikorra készül el a teljes beruházás. A főpásztor újévi körlevelében erre is választ kapunk, írja a Magyarkurir.hu.

„Az idei év nagy örömet tartogat számunkra azzal, hogy Isten segítségével befejeződik az egri bazilika közel öt éven át tartó teljes körű felújítása. Amikor főszékesegyházunkra rásütnek reggel a nap sugarai, homlokzatán az arany felirat ragyogva hirdeti: »Venite adoremus Dominum«. A megújult egri bazilika ünneplésére szeretettel hívom főegyházmegyénk papságát, hitoktatóinkat, pedagógusainkat, fiataljainkat, és mindazokat, akik szeretnének bekapcsolódni a hálaadásba. A homlokzaton olvasható felirattal hívok mindenkit: »Jöjjetek, imádjuk az Urat!«. Kérem, hogy 2024. szeptember 28-án, aki teheti, vegyen részt nagy egyházmegyei ünnepünkön, amely legyen lelki megújulásunk különleges alkalma.” - számolt be a főpásztor körlevelében foglaltak alapján a hírportál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában